Helyi közélet

2022.06.13. 13:26

Humuszréteg kerül a töltésre

Balástyán a győriszéki záportározó töltésének építése a végéhez közeledik, jelenleg a töltés humuszolása folyik. Fotó: Illin Klára

A győriszéki záportározó töltésének építése a végéhez közeledik, jelenleg a töltés humuszolása folyik. Mint megírtuk, a belterületi csapadékvíz jelentős része az elvezető csatornákon keresztül az egyik közeli főgyűjtőbe folyik, amely a falu szélén található. Eddig nem volt arra le­­hetőség, hogy a hirtelen le­­zú­duló, nagy mennyiségű csapadékot biztonságosan elvezessék. 

Ezt a problémát oldja majd meg a záportározó, amivel a talajvízszintet is kezelhetik, ma­­­gasabban tarthatják, és természetvédelmi előnyökkel is járna. Az önkormányzat a Települési Operatív Program pályázatán nyert százszázalékos támogatást, 96 millió forintot a győriszéki záportározó építéséhez. A nyílt közbeszerzési eljárással kiválasztott kivitelező, a szegedi Geo Hidrobau Kft. nyerte a beruházás elvégzését. 

A területen a tervek szerint helyet kap tűzrakóhely, mosdó, öltöző, több pad, asztal, sétány, stég, valamint parkosítják a környéket. Újabb záportározót is épít majd a település, a gajgonyait. Erre szintén TOP-os pályázaton 200 millió forintot nyertek. A projekt jelenleg a tervezés szakaszában van, ami szeptemberre zárulhat. Az összegben benne van a záportározó megépítése és a pihenőrész kialakítása is. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában