Makó

2022.06.01. 17:45

Megújult a szivattyútelep

Szabó Imre

A makói szivattyútelep teljeskörűen megújult – árvíz esetén nagyobb biztonságban lesznek a makóiak. Fotó: ATIVIZIG

Felújították a Maros magyarországi szakaszának jobb partján elhelyezkedő, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) kezelésében lévő makói szivattyútelepet – tájékoztatta lapunkat az igazgatóság. 

Az 1962-ben létesült szivattyútelep egyrészt a Makó és Maroslele környezetében összegyűlő belvizek átemelését végzi a Marosba, másrészt a folyóból öntözővizet tud biztosítani a mezőgazdasági területekre. A létesítmény egyes elemei – a folyamatos karbantartás ellenére – koruknál fogva már elavultak voltak. 

Egy közös román–magyar uniós pályázatnak köszönhetően most teljes hosszában felújították a szivattyútelep mélyvezetésű nyomócsövét, emellett szükség volt az árvízvédelmi töltés vízoldalán egy szivárgásgátló vízzáró résfal létesítésére. Ezt követően felújították az elzáró szerkezetet, átépítették a kezelő tornyot, valamint kicserélték a hozzá kapcsolódó bejáró hidat. 

Ezzel egy időben Romániában a Maros-völgyi Vízügyi Igazgatóság a határ menti területen az árvízvédelmi műtárgyak rekonstrukcióját végezte el. Mintegy 2,5 kilométer hosszú szakaszon újult meg az árvízvédelmi fal és kiépült a Maros belterületi szakaszán a partvédelem. A román fél vezetésével meglévő vízügyi adatbázisokat hangoltak össze, és közös elöntési térképek készültek, lefedve a Maros Makó–Nagylak közötti 21 kilométeres határszakaszát. 

A beruházás teljes költségvetése 2,6 millió euró volt, amiből 2,2 millió volt az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatása. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában