Balástya

2022.07.28. 16:40

Elkezdődött az iskolai konyha építése

Fakivágással kezdődött el a napokban Balástyán az iskolai konyha építéséhez szükséges terület kialakítása. A kivitelezésre 200 millió forintos belügyminisztériumi pályázatot nyert a település. Jövő év végére műszaki átadással együtt készen kell lenni az épületnek.

Munkatársunktól

A szomszédos óvoda kerítésének bontásával kezdődött a területrendezés az iskola új konyhájának építkezésén. Fotó: Illin Klára

Mivel az iskolai konyha kialakításához az óvoda udvarának egy részére is szükség van, a kivitelező cég munkatársai előbb elbontották az óvoda kerítését, majd áthelyezték. Több udvari játékot fel kellett szedni az építkezés miatt, amelyeket új helyre telepítenek. A nagy mászóka szétszerelését két szülő, Palotás Péter és Zelei György vállalta, akik a nagy hőségben időt és energiát áldoztak a játékok megóvására. Az elmúlt hétvégén az óvoda udvarán belül biztonságos helyre rakták át a mászóka elemeit.

Fontos a korszerűsítés

Ujvári László, Balástya polgármestere 2020. tavasza óta többször beszámolt az iskolai konyha ügyéről, arról, hogy képviselőtársaival fontosnak tartják a közétkeztetéshez a konyha korszerűsítését, amelynek kivitelezéséhez 200 millió forintos belügyminisztériumi pályázatot nyertek, és mellé tettek 27 millió forint önerőt. A költségekhez az áremelkedések miatt 15 százalék plusz forrásigényt adtak be a Belügyminisztériumhoz. Kiegészítő támogatásként 29,6 millió forintot kaptak, és a szaktárca hozzájárult ahhoz, hogy módosítsák az eredeti terveket.

Több udvari játékot fel kellett szedni az építkezés miatt a szomszédos óvodában, amiket új helyre telepítenek. Fotó: Illin Klára

Tovább pályáznak

Elkészültek a 350 adagos konyha és ebédlő kiviteli tervei is, és ahogy telt az idő, kiderült, az építési költségek emelkedése miatt az önkormányzatnak mintegy 100 millió forinttal kellett volna kipótolni a beruházás költségét. Mivel ezt az összeget nem tudták előteremteni, tovább folytak az egyeztetések. Végül az a döntés született, hogy az elnyert pályázatból csak a konyha épüljön meg, így az ebédlő kialakítását egy másik pályázattal valósítják meg, amelyhez már beadták a kérelmünket egy európai uniós pályázatra.

Feszített tempójú kivitelezés 

A konyha megépítéséhez szükséges közbeszerzési eljárás megtörtént. Öt árajánlatos, úgynevezett meghívásos közbeszerzési eljárást folytatott le az önkormányzat. A pályázatok beadási határideje, május vége után rendkívüli képviselő-testületi ülésen hoztak döntést a beruházás kivitelezőjéről. A nyertessel, a Sári Architect Kft.-vel megkötötték a kivitelezői szerződést, és június 22-én a munkaterület átadása is megtörtént. Hamarosan kezdődik az alapozás a jelenlegi konyha vonalában, az 5-ös főút felőli oldalon. Feszített tempójú kivitelezés kell legyen a konyha építése, ugyanis 2023. június 30-ig, tehát egy év múlva műszaki átadással együtt készen kell lenni az épületnek. Az önkormányzat az adminisztráció elhúzódása miatt hosszabbítást kér majd, és azzal együtt jövő év végéig szeretnék befejezni a projektet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában