Bemutató

2022.07.11. 16:17

Speciális mérőműszert reptettek drónnal az SZTE kutatói - fotók

A drónnal végezhető kutatások volt a központi témája annak a miniszimpóziumnak, amelyet hétfőn tartottak. A szegedi repülőtéren egy fotoakusztikus műszerrel felszerelt drónt reptettek, amely ezúttal a levegő vízgőz tartalmának mérésére szolgált.

Koós Kata

Egy mezőgazdasági permetezésre használt drónnal röptették a magasba. Fotó: Török János

Délelőtt előadások és tapasztalcsere zajlott az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék Fotoakusztikus Kutatócsoportja, valamint az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont által szervezett miniszimpóziumon, délután pedig gyakorlati bemutatót tartottak.

A drónra szerelt fotoakusztikus műszer jelentőségét Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója ismertette. Elmondta, csaknem három évtizede indult az SZTE-n a lézeres kompetenciák összekötése a fotoakusztika módszerével. 2008-ban sikeres együttműködést indítottak egy belga céggel, amely elsősorban földgázanalitikával foglalkozik a szegedi technológia hasznosításával, és a közelmúltban az Amerikai Egyesült Államokban terjeszkedett egy houstoni iroda létrehozásával. 

A földgázanalitika mellett számos más területen is alkalmazták már a fotoakusztikus műszert. Kutatni lehet vele például az illegális szemétégetés nyomait, sőt az egészségügyi hasznossága is bebizonyosodott már. Nyitott szívműtét során mérték a műszerrel a páciens által kilélegzett levegőben a metán mértékét. A szerkezet röptetése pedig meteorológiai hasznossága miatt vált kulcskérdéssé. 

Jó pár éve figyeltük már, hogy föl tudunk-e költözni a mérőberendezésünkkel a drónokra. Volt egy projektünk, amelynek egyik együttműködő partnere a kanadai meteorológiai szolgálat volt. A lényege az volt, hogy ha elég pontosan tudunk zivatarcellák környékén a levegőben vízgőzt mérni, akkor a cellák viselkedését pontosabban meg lehet jósolni. Történt ez a projekt akkor, amikor Budapesten hatalmas vihar csapott le augusztus 20-án – részletezte Szabó Gábor

A fotoakusztika alkalmazásainak egy általunk régen várt, fontos mérföldköve, hogy az eszközt tudjuk reptetni. Ennek meteorológiai jelentősége már most ismert, de azt gondolom, a legérdekesebb alkalmazásait majd csak ezután fogjuk megismerni – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában