Előtte azonban kánikula lesz

2022.08.16. 07:00

Idén is augusztus 20-ára esik vissza a hőmérséklet

Idén is valószínűleg lehűlést hoz augusztus 20-a, a 10 fokos hőmérséklet-csökkenés azonban az előtte tetőző kánikula miatt nem jelent majd évszakváltó változást. Jó eséllyel nem ez a hét az utolsó nyári meleg az évben.

Fotó: Sándor Judit

Az időjárási statisztikákból jól látszik, hogy augusztus 20-a szinte minden évben markáns változást hoz hazánkban. A nyári meleg szinte napra pontosan ezen a napon szűnik meg, sokáig szinte évszakváltó fordulatot is hozott nemzeti ünnepünk az ilyenkor beköszöntő, jóval csapadékosabb, hűvösebb időszak miatt. 

Persze mint minden időjárási megfigyelésnél, itt is vannak kivételek: 2000 augusztus 21-én például Békéscsabán közel 42 fokot mértek. Bár a pontos számításokhoz a szombati nap még messze van, úgy tűnik, idén is ezen a napon változás érkezik, az előtte tomboló forróság miatt azonban a 10 fokos lehűlés sem hoz majd kellemetlen időt.

– Csütörtökig folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet, a forróság napról napra fokozódik. Bár már hétfőn is bőven 30 fok felett tetőzött a hőmérséklet, csütörtökön a 38 fokos maximumhoz is közel leszünk 

– mondta el Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. 

Bár volt egy rövid esős időszak a napban, már hétfőn is többnyire nyárias, meleg idő volt. Fotó: Sándor Judit
Forrás: Sandor Judit

– Pénteken azonban várhatóan érkezik egy hidegfront, mely mögött jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Augusztus 20-án jelenleg úgy látszik, nagyjából 10 fokkal lesz kevesebb, mivel azonban van honnan csökkennie a hőmérsékletnek, ez még mindig kellemes időt jelent majd 

– fogalmazott.

Tóth Tamás hangsúlyozta, az augusztus 20-i hőmérséklet még mindig az ilyenkor szokásos átlag körül mozog majd. 

– Az pedig, hogy aznapra enyhülés érkezik, nem jelenti azt, hogy a héten búcsút is mondhatunk a nyárnak 

– tette hozzá.

Az idei nyáron a hőmérsékletről legalább annyi szó esik, mint a csapadékról – előbbiből sok, utóbbiból kevés jutott az elmúlt időszakban. Tóth Tamás elmondta, kedden a Dél-Alföldet még elérheti néhány zivatar, ezek azonban a hétfőihez hasonlóan csak lokálisak lesznek. 

Az egész térséget érintő és az aszályt enyhítő esőzésre egyelőre várni kell. Legközelebb pénteken hozhat a hidegfront nagyobb területeken zivatarokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában