Helyi közélet

2022.08.02. 08:40

Zsombói asztalos díszítette a zákányszéki templomot

A közelmúltban újították fel a zákányszéki Szentháromság-­templomot. Az asztalosmunka egy zsombói mester, Bálint Vilmos keze munkáját dicséri. A szembemiséző oltárt, egy szervizasztalt, a Mária-szobor és a Pieta talapzatát készítette el.

Munkatársunktól

Zákányszék, ZsombóMint megírtuk, két év múlva lesz százéves a zákányszéki Szentháromság-templom, amely közel 20 millió forintból teljesen megújult kívül és belül. A külső munkálatok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 14,5 milliós támogatásából valósultak meg, a templom körül álló tizennégy stációs oszlop pedig a hívek adományainak köszönhetően kapott új külsőt. A famunkát egy zsombói mester, Bálint Vilmos készítette. 

Bonyolult szerkezet 

Eleinte csak két bútort szeretett volna a plébános, Janes Zoltán atya, viszont én egyben megterveztem mindent. Az ízlésünk hasonló, így egyszerű volt fényképeken is egyeztetni. Végül készítettünk egy szembe­miséző oltárt, egy úgynevezett szervizasztalt, valamint a Mária-szobor és a Pieta talapzata is ekkor született meg – sorolta az asztalosmester. Az oltár a mérete és a műszaki megoldásai miatt bonyolult szerkezet. Az elején lévő dombormű Leonardo da Vinci festménye, Az utolsó vacsora alapján készült. 

Belül üreges 

Egy másik különlegessége, és ezt a plébános meg is mutatta nekünk legutóbb, hogy belül üreges, megfordítva ebben lehet majd berendezni a húsvéti vagy karácsonyi jeleneteket. Mivel az oltárt gyakran mozgatják, ezt négy, a talapzatba rejtett vascsővel oldották meg a zsombói műhelyben. 

Egyházi lelkület 

Egyházi bútorokat egyházi lelkület nélkül nem lehet készíteni. Kell a szentségét és a nagyságát érezni – fogalmazott Bálint Vilmos, aki harminc éve foglalkozik bútor­készítéssel. Az álma az volt, hogy egyházi garnitúrán dolgozzon, és a legnagyobb művének tekinti a zákányszéki templom berendezéseit.

A nyolcvanas évek óta dolgozom, akkor még fel sem vetődött bennem, hogy egyházi bútorokon dolgozzak, de most teljesült a vágyam. Magam is vallásos vagyok. Alkalmazottam egy van, de segítőm rengeteg. Köztük van egy József nevű, kétezer éves ácsmester, nagyon sokszor ad tanácsot, és ebben a munkában is számtalanszor elhangzott a kérdés: Uram, Jézus, ezt most hogy oldjam meg? – tette hozzá a mester. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában