Hódmezővásárhely

2022.09.16. 11:00

A vásárhelyi kőfal rejtett titkai

Annak ellenére, hogy az 1958 óta védett vásárhelyi kőfal a város emblematikus műemléke, számtalan kevésbé ismert történetet rejt.

delmagyar.hu

Fotó: Tábori Szilvia

Ezért olyan piknikkel egybekötött kerékpáros túrát szerveztek a Tornyai János Múzeum munkatársai, amely keretében az elmúlt öt év régészeti és helytörténeti kutatásainak érdekességeit ismertetik az érdeklődőkkel. 

Szabó-Hubay Attila Győző ré­­gésztechnikus lapunknak el­­mondta: a kőfaltúra első részét szeptember 17-én, szombaton délelőtt tartják a Szőnyi utcai lejárótól. Ami azért különleges helyszín, mert 17 méteres szélességével az a jelenleg legnagyobb átjáró. Holott hajdan mindössze alig egyméteres gyalogos, feltehetően boltíves kapu állt a helyén. Csak később, alkalmazkodva az adott kor igényeihez, alakították át többször is az érintett szakaszt a Bethlen-gimnáziumnál. A túra több izgalmas történetet is tartogat majd, a végére tervezett piknik pedig kötetlen beszélgetéssel zárul. Az érdeklő­dőket szombaton reggel 9 óra 45 perckor várják a Református Ótemplomnál, onnan indulnak kö­­zösen 10 órakor. 

A kőfal és titkai: kerékpáros túra indul szombat délelőtt. Fotó: Tábori Szilvia
 

A Kulturális Örökség Napjához csatlakozva a Tornyai-múzeum egyéb ingyenes programot is kínál. Mint azt Radnai Kitti, az intézmény munkatársa elmondta, a múzeumi munka különlegességeivel szeretnék megismertetni az érdeklődőket programjaikkal, szintén szombaton. A főként gyerekeket megszólító szobortúrával a belvárosi látnivalókra hívják fel a figyelmet, míg a vezetett tárlatbejárásokra kulisszatitkokkal készülnek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában