“Ott vagyok, ahol lennem kell”

2022.09.20. 19:30

Máté Gergő a vásárhelyi honvéd iskola igazgatóhelyettese

Mintegy negyven kadéttal indította meg az első tanévet a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hódmezővásárhelyi intézményegysége, melyben Máté Gergő főhadnagy vállalta az igazgatóhelyettesi feladatot.

Tábori Szilvia

Máté Gergő: A katonai szocializáció sportoló múltam révén igazán közel áll hozzám. Fotó: Molnárné Révész Renáta százados, kommunikációs tiszt

A mai világban különösen fontos a gyerekeinknek átadott erős társadalmi alap, amelyre később mi, a szüleik is támaszkodhatunk. Ez felértékeli a honvédelmi oktatás szerepét és felelősségét

 – hangsúlyozta lapunknak Máté Gergő főhadnagy annak apropóján, hogy szeptembertől a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, Hódmezővásárhelyi Középiskola és Kollégiumot vezeti. A Máté Taekwondo Sportegyesület edzőjeként ismert sportoló rövid idő alatt döntött, hogy elfogadja Kovács István alezredes, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatójának megtisztelő felkérését a vásárhelyi intézményegység vezetői posztjára. Katonai alapkiképzése után Debrecenben készült feladatára.

Fotó: Molnárné Révész Renáta százados, kommunikációs tiszt

Az általam képviselt sportág katonai nevelési módszereken alapul, nem ért tehát váratlanul a kötelező rend, a fegyelem, a szabálykövetés. Az alapkiképzésen gyakran úgy éreztem, mintha edzésen lennék. Nem a kötöttséget látom, hanem egy erős, összetartó, összetartozó egységet, amelyben ott munkál az erő. A katonai szocializáció sportoló múltam révén igazán közel áll hozzám. 94 éves nyugállományú alezredes nagyapám egykor a vásárhelyi helyőrségben dolgozott, unokáit mindig is szerette volna rendvédelmi pályára terelni. Nem véletlenül vonzott ez a hivatás. Bár a sport eddig más irányba vitt, most mégis ott vagyok, ahol lennem kell. Végtelenül büszke nagyapám azt tanácsolta: következetesen, igazságosan, jó emberként, az ő példáját követve folytassam ezt a hivatást

 – mondta a főhadnagy.

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként működő vásárhelyi oktatóhelyen az első tanévben két osztály indult összesen negyvenhárom diákkal. A bentlakásos intézmény tanulói pontos napirend szerint élnek: reggel hat órakor kezdődik a nap, délelőttönként a Gregus Máté Technikum épületében közismereti tantárgyakat tanulnak, amit a délutáni foglalkozások és a szilencium követnek. A diákok jelenleg a régi nőtlenszálló kollégiumnak felújított épületében laknak; első félévben nincs kimenőjük, de a 4,5 átlag feletti tanulmányi eredményű, illetve a „Kiváló Kollégista” címet viselő növendékek szabadon rendelkezhetnek szabadidejükkel.

Máté Gergő fontosnak tartotta hangsúlyozni: a tanulók nem klasszikus honvédelmi kiképzést kapnak. A középiskolai tanulmányaik befejezésével sem kötelező katonai pályát választaniuk, adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekbe felvételizzenek. Ugyanakkor a honvédség egy egész életpályát kínálhat. Erre számos példát láthatunk a Magyar Honvédség jelenlegi vezetői között, akik középiskolás éveiket katonai kollégiumokban töltötték. Nem kizárt, hogy a jövő vezetői is itt vannak a honvéd növendékek között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában