Hódmezővásárhely

2022.09.14. 16:40

Új igazgatóval indult a tanév a Bethlen-gimnáziumban

Fennállása 300. évét ünnepli a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium. A tricentenáriumi emlékévet új igazgatóval indította az iskola, Bovier Hajnalka vette át a vezetői feladatokat. 

Tábori Szilvia

Bovier Hajnalka 21 évet dolgozott a református közoktatásban Kecskeméten. Fotó: Bethlen Gábor Református Gimnázium

A világ folyamatos változásához alkalmazkodva immár háromszáz esztendeje oktatják az egymást követő generációkat a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. A tricentenáriumi tanévben Bovier Hajnalka vette át a leköszönő igazgató, Hódiné Földesi Sára feladatkörét. 

A mindennapok változásaihoz, a világ fejlődéséhez új tantervekkel, pedagógiai módszerekkel alkalmazkodik egy oktatási intézmény, ám az emberi kapcsolatok ereje, oktatóink személyisége továbbra is elődeinkhez hasonlóan hat. Csakis együttes erővel valósíthatjuk meg elképzeléseinket, az őszinte emberi és szakmai kapcsolat munkánk kiindulópontja 

– mondta lapunknak Bovier Hajnalka. 

Hozzátette: vezetői pályázatában főként a református, keresztény oktatás tradícióit, illetve jövőképét vázolta fel. Annak folytatását, a mai viszonyokhoz való formálását hangsúlyozta a Bethlen-gimnázium új igazgatója, aki 21 évet dolgozott már a református közoktatásban Kecskeméten.  

Úgy gondolom jól szabályozott és vezetett iskolát vehettem át elődömtől. Az általa kijelölt úton haladok tovább, a személyiségemet, múltamból hozott tapasztalatokat hozzáadva

 – mondta Bovier Hajnalka. Az idei tanév nyolc, illetve négy évfolyamos képzésen, 17 osztályban, természettudományi és humán tagozaton 550 diákkal indult a Bethlenben.   

„Az évszázadok alatt több olyan korszak is volt, amikor valahogy veszélybe került az iskola alapítóinak és fenntartóinak lelki, szellemi, kulturális, nemzeti elkötelezettségű, hitvallásos öröksége. Ennek nyilvánvalóságát, eltörölhetetlen erejét sokszor újra és újra kellett felmutatni, olykor rejtegetni és továbbadni, de minden korszakban voltak meghallói és vállalói ennek az ősi üzenetnek. Háromszáz év: ez nemcsak három hosszú évszázad, ez már magyar történelemmé tágul; földrengéses időszakokkal, sokszor pusztulás és új remény között hánykolódva” – olvasható a tricentenáriumi emlékév küldetésnyilatkozatában.  

A református középfokú oktatási intézmény 1723-ban nyitotta meg kapuit. Az oktatási intézmény 1948-tól állami kezelésbe került, a református egyház 1994-ben kapta vissza iskoláját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában