Itt az átmeneti hideg

2022.10.21. 07:00

Már a távfűtött lakásokban is kellemes meleg van

Szerda óta melegednek Szegeden a radiátorok a távfűtéses lakásokban, a ma reggeli fagyra már szinte mindenhol kellemes hőmérsékletet tudtak biztosítani a lakóknak. A barátságtalan ősz azonban egyelőre csak egyetlen hajnal erejéig tért vissza, holnaptól ismét 20 fok feletti maximumokra számíthatunk és éjszaka sem lesz 10 foknál kevesebb.

Timár Kriszta

Ma reggelre már csak azokban a távfűtéses lakásokban nem volt meleg, ahol technikai probléma adódott. Illusztráció: Török János

Bár a napi átlaghőmérséklet még mindig nem esett 10 fok alá, szerdán elindították a távfűtést Szegeden. Aznap még csak langyosodtak a radiátorok, mivel azonban 15-20 óra után már érezhetően emelkedik a hőmérséklet, mostanra azokban a lakásokban, ahol nem volt semmilyen probléma, már meleg fogadja a lakókat. Erre pedig ma reggel már nagy szükség volt, a gyönyörű, napsütéses, bár kissé szeles és az előző napoknál hűvösebb csütörtök után hajnalban ugyanis fagyott. Kóbor Balázs, a SZETÁV ügyvezetője elmondta, eddig 3 csőtörés történt, illetve 15 házban nem tudták elindítani a szolgáltatást, mert a lakók leengedték a rendszerből a vizet vagy nem légtelenítették. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak.

Miközben egyébként a lakosok 2865 forintot fizetnek egy gigajoule energiáért a távhőszolgáltatónak, annak piaci ára, amennyiért a SZETÁV megvásárolja, 50 ezer forint. Többekben emiatt felmerült a kérdés, vajon nem vezet-e majd spóroláshoz ez a helyzet, vagyis nem lesz-e kevésbé meleg a lakásokban, cserébe azért, hogy nem emeltek árat. Kóbor Balázs ezzel kapcsolatban elmondta, a különbözetet a magyar kormány finanszírozza, így a szolgáltatónak nem érdeke, hogy csökkentse a lakásokba beadott hőmennyiséget. Ennek mértéke ráadásul jogszabályban meghatározott. A panelban élők egyébként nem csupán a távfűtésben nem fizetnek piaci árat a gázért a jogszabályban meghatározott kvóta felett sem, a sütéshez-főzéshez használt mennyiségért is átalánydíjat számolnak fel nekik, függetlenül attól, mennyit megy a gáztűzhelyük. 

Visszatérve a távfűtésre: a mai csípős reggel után ismét melegedés jön, holnaptól újra 20 fok feletti nappali maximumokra és 10 fok feletti minimumokra számíthatunk. Vagyis az ősz barátságtalanabb, hidegebb arcát továbbra sem kell még elviselnünk, a panellakásokban azonban mostantól azoknak sem kell fázniuk, akik az utóbbi hetekben már erre panaszkodtak. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában