Hódmezővásárhely

2022.10.10. 18:10

Vásárhelyen is összegyűjtik a használt sütőolajat

Sütőolaj-gyűjtési pontokat hoznak létre Hódmezővásárhely hat pontján – erről döntött a közgyűlés a legutóbbi tanácskozásán.

Kovács Erika

A Hóvirág utcában is lesz sütőolaj gyűjtőpont. Fotó: Kovács Erika

Az önkormányzatot a Biotrans Kft. kereste meg azzal, hogy a város által engedélyezett helyszíneken sütőolaj gyűjtésére alkalmas edényzeteket helyezne el. A sütőolaj a szennyvízcsatornába kerülve terhelést jelent, a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. Egyetlen csepp étolaj akár 1000 liter vizet is elszennyezhet, a talaj légáteresztő-képességét is gátolja. 

A talajba kerülve záróréteget képez és megakadályozza a víz feljebb jutását. Ha a kommunális hulladékok közé kerül, az sem jó, mert a zsiradékok nehezen lebomló anyagok. Ezért fontos a sütőolaj megfelelő, szelektív gyűjtése.

A gyűjtőpontokat főként a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken létesítik, a Hóvirág utcában, az általános iskola előtt, a Németh László utcában a Hódtói Sportcsarnok előtti parkolónál, a Batthyány és a Lehel utca találkozásánál, a Szegfű és a Mária Valéria utcák sarkán, a Dr. Banner és a Vertics utcák kereszteződésében, illetve a piac területén lévő csarnok épületében.

Ha az edényzetek megteltek, a kft. munkatársai elszállítják. Azt is felajánlotta a cég, hogy minden kilogramm sütőolaj után, éves elszámolásban, 25 forintot fizet egy, az önkormányzat által megjelölt civil szervezet számlájára. Ez, a város polgármesterének kérésére, elsőként a Napfényes Észak Utcai Óvoda Alapítvány lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában