Jövőkép

2022.11.14. 20:08

Nem Ukrajna, hanem a világrend átalakítása a tét

Merre tart a világ? Kiterjedhet-e az orosz-ukrán konfliktus más országokra? Miről szól valójában a háború? Többek közt ezekre a kérdésekre adott választ hétfőn Buda Péter nemzetbiztonsági szakértő, aki az IH Rendezvényközpontban tartott előadást A többpólusú világrend illúziója címmel.

Kiss Anna

Buda Péter nemzetbiztonsági szakértő adott elő az IH Rendezvényközpontban. Fotó: Török János Fotó: Török János TJ DM délmagyar

– A nemzetközi kapcsolatok rendszere olyan kihívás előtt áll, ami az eddigi tapasztalatok alapján komoly bajba torkollhat. Fontos, hogy a pótmegoldások helyett nézzünk szembe a problémával, foglalkozzunk a gyökereivel – mutatott rá hétfőn este Buda Péter nemzetbiztonsági szakértő.

Az IH Rendezvényközpontban tartott előadást a Pedagógiai esték részeként. Kiemelte, a világrend, amiben a második világháború vége óta élünk, magától értetődővé vált számunkra, az évtizedek alatt hozzászoktunk, hiszen javarészt ebben a rendszerben töltöttük az eddigi életünket, éppen ezért elképzelni sem tudjuk, hogy mit jelent alapjaiban megváltoztatni ezt a rendet.

– A római birodalom hatalomra jutása sem úgy történt, ahogy azt ma az USA-ban vélik, hiszen az legalább annyira volt Róma felelőssége, mint annak az anarchiának, amit a többpólusú világrend hozott létre. A nemzetközi kapcsolatok elve szerint a többpólusú világrend a leginstabilabb, leginkább háborúra hajlamosító rend – magyarázta.

Közölte, most az orosz és a kínai elnök egy ilyen többpólusú irányt hirdetett meg, úgy vélik, a jelenlegi globális rend helyett egy új modellre lenne szükség a világrend tekintetében, mert szerintük a modern világnak policentrikusnak, vagyis több központúnak kellene lennie. A rend mögé pedig egy szervezetet is állítanának támaszként, ez a Shanghai Együttműködési Szervezet, melynek olyan tagjai vannak, mint Kína, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Irán, India és Pakisztán – tette hozzá.

Azonban a jelenlegi rendszer gazdasági, politikai és katonai szempontból is messze van az új modelltől a szakember szerint. Elárulta, csakis az Egyesült Államok rendelkezik olyan katonai képességgel, ami a többpólusú rendhez szükséges, hiszen 41 országban 556 létesítménnyel rendelkezik és több mint 80 országban vannak bázisai.

Leszögezte, a jelenlegi ukrán-orosz háborúnak a jelentősége a világrend átalakulásában rejlik, nem Ukrajnáról szól. Megjegyezte, az orosz elnök és szövetségese, a kínai elnök úgy véli, hogy elérkezett az ideje annak, hogy a második világháború óta működő rendet át kell formálni, hiszen a mestergerendája összeomlóban van, vagyis az USA szétesőben van. Erre a felismerésre építik a többpólusú világrend kialakítását – jegyezte meg.

Buda Péter szerint egyébként egy rendszerrel csakis akkor érdemes leszámolni, ha az tényleg összeomlóban van. Figyelmeztetett, egy olyan gazdasági rendszer fenntartása, mint amilyet az orosz és a kínai elnök szeretne, csakis liberális szemléletek mentén működik – mutatott rá.

Az előadó kitért arra is, hogy a háború lehetséges, hogy a túlzott önbizalom eredménye, ez a túlzott önbizalom pedig mindkét félt jellemzi. Hangsúlyozta, az oroszok azt gondolták, hogy 2 nap alatt elnyerik a „koronát" és a nyugat nem fog majd össze, csak néhány jelképes szankciót hoznak majd velük szemben, mint az 2014-ben, a Krím elfoglalásakor történt. De a nyugat sem vette komolyan az oroszok szándékait, pedig 2014 óta zajlik ez a háború, voltak olyanok, akik februárban még a háború kitörésének dátumát megelőző napokban sem hitték el, hogy háború lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában