IH

2022.11.14. 16:05

Népbetegségnek számít a diabétesz

A Diabétesz Világnapja alkalmából délután szűrővizsgálatokkal és tanácsadásokkal várták az érintetteket és az érdeklődőket.

Kiss Anna

A Diabétesz Világnapja alkalmából előadásokkal és szűrésekkel várták az érintetteket az IH-ban. Fotó: Török János

– Harminc éve ünnepeljük hazánkban a Diabétesz Világnapját, amelynek célja, hogy felhíjuk a figyelmet ennek az alattomos, súlyos következményekkel járó betegség megelőzésére, kezelésére – mondta el hétfőn az IH Rendezvényközpontban Nagy Ildikó, a Tisza-parti Cukorbetegek Egyesületének elnöke. Hozzátette, évek óta azon dolgoznak, hogy segítség az érintetteket a betegség elfogadásában, valamint népszerűsítsék az egészséges életmódot, a diétát és a rendszeres fizikai aktivitást.

A Diabétesz Világnapja alkalmából délután szűrővizsgálatokkal és tanácsadásokkal várták az érintetteket és az érdeklődőket. A rendezvényt Holzinger Gábor, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika szakvezető főorvosa nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy hazánkban a teljes népességet tekintve 7,6 százalékos érintettség van, ami azt jelenti, hogy 750-760 ezer cukorbeteg van az országban, azonban körülbelül ugyanennyi azoknak a száma, akiknél még nem ismerték fel a bajt. Beszélt arról is, hogy a térségben körülbelül 25 ezren küzdenek a betegséggel, az 1-es típusú cukorbeteg kezelése pedig még mindig azzal az inzulinnal zajlik, amit 100 évvel ezelőtt fedezett fel Frederick Grant Banting és John James Rickard Macleod.

Az eseménynek két előadás is része volt. Egyik a cukorbetegek szemfenéki szűrésének új lehetőségeiről szólt, míg a másikon belgyógyász diabetológusok osztottak meg fontos tudnivalókat Mit tegyek, hogy táncolhassak az unokáim lakodalmában? címmel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában