Körforgalomban is született baba

2023.01.30. 11:27

245 csecsemőt segítettek világra az életmentők vármegyénkben

Dzseferzon, Zé és Femke – többek közt ilyen érdekes nevek lepik meg az életmentőket, akik évente mintegy 20 ezer szülésnél nyújtanak segítő kezet. Vármegyénkben tavaly 245 szülészeti eseménynél segítettek a mentők, akik a múlt évben a 47-es számú főút egyik körforgalmában segítettek világra egy csecsemőt.

Kiss Anna

A mentőknek kompetenciája a komplikációmentes szülés levezetése Csongrád-Csanádban is. Fotó: OMSZ

Országszerte évente mintegy 20 ezer szülés levezetését végzik el a mentők, akiket időnként igen nagy meglepetés ér, amikor a szülőknél az újszülött nevéről érdeklődnek. Az Országos Mentőszolgálat beszámolója szerint ilyen meglepetést okozott 2022-ben a Dzseferzon, a Zé, a Cukorka, a Mézi, a Femke és a Felhő név is. Hangai József, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa lapunknak elmondta, vármegyénkben nem jellemző, hogy ilyen különleges babanevekkel szembesülnének a helyszínen, különleges helyzetekből viszont akad néhány.

Beszámolója szerint ilyen érdekesség volt az, hogy egy családnak mindkét gyermekét ugyanaz a makói mentőápoló segítette világra néhány év eltéréssel, de különleges eset volt tavaly az is, amikor a 47-es számú főút egyik körforgalmában segítettek világra egy csecsemőt. Kérdésünkre elmondta, 2022-ben Csongrád-Csanád vármegyében 245 szülészeti eseménynél nyújtottak segítséget a mentők.

A mentőtiszt kiemelte, a szülés egy fiziológiás folyamat, tehát sokszor nincs szükség a mentők ellátására, a legtöbb esetben időben beérnek a párok a kórházba. Főként az első és második szülésre igaz ez, hiszen akkor akár több óra is eltelik a magzatvíz elfolyása és a szülés között. Hozzátette, viszonylag ritka eset, amikor otthon indul be a szülés és az rohamosan halad előre, ilyenkor szükség lehet a mentőkre, akiknek kompetenciája a komplikációmentes szülés levezetése, valamint rendszeresen tartanak továbbképzést is számukra ezen a területen.

Megtudtuk, otthon beindult szülés esetén a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány újszülött rohamkocsiját is riasztják azért, hogy optimális körülményeket tudjanak biztosítani a csecsemőnek, amíg elszállítják az egészségügyi intézménybe. Vannak persze olyan nők, akik tervezetten szülnek otthon, azonban ennek megvannak a jogszabályi feltételei is, hiszen, ha ellátás, beavatkozás válik szükségessé, abban az esetben a körülmények nem a legoptimálisabbak a lakáson.

Hangai József rámutatott, beindult szülés esetén fontos elmondani a mentőknek, hogy hányadik hétben jár a várandós, hányadik szülése ez, volt-e a terhessége alatt, vagy az adott időben bármilyen komplikáció. Ebből ugyanis a mentők meg tudják állapítani, hogy szükség van-e a koraszülöttmentő riasztására, illetve a szükséges beavatkozásokkal tudnak kalkulálni. Megjegyezte, a mentésirányítás folyamatosan vonalban marad és diktálja a teendőket, így akár a hozzátartozó is tud segíteni a szülés körüli teendőkben a mentők kiérkezéséig.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában