Makó, Királyhegyes

2023.01.02. 18:10

Kinyitottak a kis posták

Hétfőn reggel az ígéreteknek megfelelően újra kinyitott a posta Makó-Újvároson és Királyhegyesen. Mindkét önkormányzat fizet a szolgáltatás fenntartásáért – ketten összesen több mint 28 milliót.

Szabó Imre

Újra a megszokott rend szerint működik az újvárosi posta. Fotó: Szabó Imre

– Nagy könnyebbség nekem, hogy nyitva a kis posta. Itt lakok két sarokra, így nem kell elbicikliznem a belvárosig, ha mondjuk csekkeket fizetek be, mint most – mondta egy idősebb férfi, miközben lezárta a kerékpárját az újvárosi kis posta előtt. 

Annyit tett még hozzá, nehezen viselte, amíg zárva volt, mert a nagy postán állandóan tömeg van. A helyiségbe belépve azt láttuk, minden a megszokott, két postás hölgy ült az ablak mögött. Úgy tudjuk, a kis posta a korábban megszokott rend szerint lesz nyitva a továbbiakban.

A makói Újváros városrészben működő kis posta, ahogyan ígérték, az új év első munkanapján, azaz hétfőn, bő másfél havi zárást követően újra megnyílt. Amikor ott jártunk, szinte egymás kezébe adták a kilincset az ügyfelek, igény tehát valóban van a szolgáltatásra. Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet is megemlékezett az újranyitás pillanatáról közösségi oldalán. Mint a bejegyzéshez mellékelt fotó tanúsítja, reggel az ügyfeleket és az ott dolgozókat újév alkalmából egy-egy tollal és finomsággal köszöntötte. Társaságában volt a körzet önkormányzati képviselője, Kovács Sándor is.

Emlékezetes: a makói önkormányzat az idei évben komoly összeget, több mint 12 millió forintot fordított annak az önkormányzati tulajdonú épületnek a teljes körű felújítására, amelyben a kis posta működik. A munkálatok után szeptemberben nyílt meg újra, de ennek a makóiak nem sokáig örülhettek, a Magyar Posta ugyanis úgy döntött, takarékossági okokból a fűtési szezon idejére átmenetileg bezár 336 szolgáltatóhelyet, köztük ezt is. November 12-e óta lakat lógott rajta. 

A makói önkormányzat erre reagálva levélben ajánlotta fel, hogy átvállalja a kis posta működtetésének minden költségét, sőt még az itt dolgozók bérét és járulékát is fizeti. Farkas Éva Erzsébet polgármester személyesen is tárgyalt Budapesten a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatójával, Balczó Barnabással. Ezt követően született megállapodás arról, hogy évi nettó 23 millió 73 ezer forintos szolgáltatási díj megfizetése ellenében ismét nyitva lehet.  

Királyhegyesen is megnyílt

Hétfőn reggel 8-kor Királyhegyesen is megnyílt a posta, és a továbbiakban újra a megszokott rend szerint működik – tájékoztatta a Délmagyarországot a község polgármestere, Horváth Lajos. A makói járás falvaiban a királyhegyesi volt az egyetlen szolgáltatóhely, amit a Magyar Posta átmeneti bezárásra ítélt. A falu lakói két nap alatt 263 aláírást gyűjtöttek össze a felfüggesztés ellen, a község első embere november végén beszélt személyesen Szőllősi Bélával, a Magyar Posta kelet-magyarországi igazgatójával. Abban állapodtak meg, hogy az önkormányzat átvállalja a helyi posta működési költségeinek felét, így az idei év első munkanapján az újra megnyithat. Ez Királyhegyesnek éves szinten 5,3 millióba kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában