Kinőtték a régit

2023.01.23. 14:00

Konditermes öltöző épül Csengelén

Hamarosan elkezdődik annak az öltözőnek az építése Csengelén, melynek a 80 millió forintos költségvetését a Magyar Labdarúgó Szövetségnél összegyűlt TAO-pénz és az önkormányzat hozzájárulása fedezi, nagyjából fele-fele arányban. Konditerem is helyet kap benne.

Imre Péter

A tornacsarnok megépülése után idén újabb sportos beruházás valósul meg Csengelén. Archív fotó: Imre Péter

Már hat éve szeretne a csengelei sportkör új öltözőt építeni, mert a jelenlegit kinőtte. Kun-Szabó Tibor klubelnök 2017-ben pályázott először, az akkori 33 millió forintos támogatás 70 százalékos lett volna, amit az önkormányzatnak 30 százalékos önerővel, 11 millióval kellett volna kiegészítenie – nem történt meg. Az újabb pályázatnál már 43 milliós büdzsével számoltak, ami százszázalékos támogatású.

– Az összeg rendelkezésre állt, de 2020 márciusában jött a koronavírus-járvány első hulláma és az építőiparban a brutális áremelkedés – mondta Kun-Szabó Tibor. – Akkor önkormányzatunk sem állt jól anyagilag, ugyanis nem szedhettük be az iparűzési adót, az előző vezetés által felhalmozott 60 millióból éltünk, üzemeltettük intézményeinket és szeptemberre már csak 6 milliónk maradt – vette át a szót Tóth Tibor, Csengele polgármestere. Azzal folytatta: az volt a szerencse, hogy akkortól újra beszedhették az iparűzési adót, de 2020, 2021 és 2022 így is a járvány, majd az orosz-ukrán háború jegyében telt.

Az összegyűjtött 43 millió forint továbbra is ott van az MLSZ elkülönített számláján, de ezt már ki kellett egészíteni, hogy valóra válhasson a terv, megkezdődhessen az építkezés. Csütörtökön döntöttek arról a testületi ülésen – 4 igennel, 2 nemmel és 1 tartózkodással –, hogy a hiányzó 37 millió forintot Csengele a tartalékból biztosítja. A 80 millió így is baráti ár, a Kun-Szabó Tiborral jó kapcsolatban lévő vállalkozó tulajdonképpen lemondott a hasznáról.

– Szükséges az új létesítmény, így jobban elférnek a csapatok, és lesz benne egy konditerem, amire már régen várnak a helyi fiatalok, mert most Kistelekre és Kiskunmajsára járnak erősíteni – közölte a polgármester, hozzátéve, a közel 110-120 milliós értékű épület községi tulajdonú lesz, így növeli a vagyont. Kun-Szabó Tibor közölte: február elején kezdődhet a kivitelezés és nyár közepére készülhetnek el vele.

Voltak olyanok a faluban, akik inkább étkezési támogatásra költöttek volna. Tóth Tibor elmondta, 1200 forintra emelték egy adag ebéd árát, de a nagycsaládosoknak, a nyugdíjasoknak és a rászorulóknak ennek csak a felét kell fizetniük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában