Szegedi hírek

2023.02.24. 14:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szegeden is - Fotók

Suki Zoltán

A kommunizmusnak nem azért kellett megbuknia, mert jogszerűtlen volt, hanem mert hamis. Fotó: Gémes Sándor

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezést és koszorúzást a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata pénteken Szegeden, a Glattfelder Gyula téri emlékműnél.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalt vezető főispán megemlékező beszédében elmondta, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak számát világviszonylatban száz millióra, Kelet- és Közép-Európában egymillióra beszülik. Róth Márton hozzátette: ennél is többen vannak azok, akiket a diktatúra testileg és lelkileg is megnyomorított a vallatásokon és kínzásokon, vagy a bebörtönzéseken keresztül.

A főispán szerint nyilvánvaló, hogy a terror nem egy igazságos ideológia hibás megvalósítása miatt történt, hanem magából a téves alapeszméből keletkezett.

A kommunizmus ugyanis utópiáját az emberi természet erőszakos megváltoztatásával akarta elérni, méghozzá az egyén identitásának módszeres rombolásán keresztül 

– fogalmazott.

Róth Márton azt is elmondta, hogy a kommunizmusnak elsősorban nem azért kellett megbuknia, mert jogszerűtlen volt, hanem mert hamis.

Hazudott a valóságról, az emberről, a vallásról, a jövőnkről 

– mondta a főispán, aki hozzátette, hogy az az ember, aki elveszti identitását, légüres térbe kerül, és könnyen prédája lehet az értékromboló eszméknek.

A megemlékezés után mások mellett koszorút helyezett el az emlékműnél Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, illetve a Fidesz és a KDNP szegedi képviselői.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában