Szegedi hírek

2023.02.23. 12:30

A Krúdyban kezdte szegedi látogatását a francia nagykövet - Galéria

A Krúdy-iskolában mutatták be a francia nagykövet asszonynak azt a nemzetközi Erasmus programot, melynek köszönhetően hamarosan olasz, lett, francia és magyar diákok vehetnek részt egy négy országra kiterjedő, egyéves szakmai képzésben. A diplomata innovatívnak nevezte az új kezdeményezést.

Timár Kriszta

Franciaország nagykövete szegedi látogatásán megismerkedett a Krúdy-iskola most induló nemzetközi projektjével is. Fotó: Gémes Sándor

A Krúdy Gyula Szakképző Iskolában kezdte szegedi látogatását csütörtökön reggel Claire Legras, Franciaország nagykövete. A diplomata első alkalommal járt városunkban, és mint mondta, fontos küldetésnek tartotta, hogy feltérképezze a magyar-francia kapcsolatokat.

Elsősorban a felsőoktatásban, de figyelemmel kísérem az egyéb kezdeményezéseket is

 – nyilatkozta lapunknak.

A Krúdy-iskolát Eric Blin tiszteletbeli konzul ajánlotta a figyelmébe, ő ugyanis az iskolában tanít. Az intézmény részvételével egy olyan nemzetközi projekt van születőben, amelyben várhatóan decembertől az Erasmus programban egy új osztály indul francia, lett, olasz és magyar diákokkal. Egy év alatt az említett négy ország mindegyikében tanulhatnak majd gasztronómiát és borkultúrát az ide felvett pincér, cukrász és szakács végzettségű fiatalok. Minden országban 100 óra elméletet és 320 óra gyakorlatot kapnak, a cél pedig, hogy hosszú távon megalapozzák szakmai fejlődésüket, és felkínálják számukra a nemzetközi karrierépítés lehetőségét. Ezt a projektet mutatták be a nagykövetnek Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója és Avramucz Mihály kancellár részvételével. Az ismertetőelőadásba online bekapcsolódott a francia partneriskola is.

Nagyon innovatívnak tartom az ötletet, hogy a diákok négy országban szerzett tapasztalataikat illeszthetik be a szakmai képzésükbe, ez nagy lehetőség számukra

 – beszélt a projektről Claire Legras, aki a Krúdy-iskolával is igyekezett megismerkedni egy rövid séta alatt. Megnézte többek között a tankonyhát, a tanéttermet, a szimulált szállodai recepciót és hotelszobát is, illetve meghallgatta, hogy az iskolának milyen, hosszú ideje fennálló egyéb francia kapcsolatai vannak. De érdeklődéssel állt meg az intézmény büszkeségfala előtt is, melyen a legsikeresebb diákok fotói láthatók, illetve külön megdicsért egy tablót, melyen a végzett szakácsok befőttes üvegből mosolyognak ránk.

Örömmel láttam, hogy itt kiemelten kezelik a nyelvoktatást, illetve azt is, hogy a pedagógusok milyen pozitív hozzáállással és nagy erőfeszítéseket téve segítik a diákokat. A légkör pedig nagyon barátságos 

– összegezte benyomásait, mielőtt tovább indult az egyetemre, ahol előadást tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában