Szegedi hírek

2023.02.21. 16:07

Száz országból érkeznek a versenyzők az informatikai diákolimpiára

Szeged ad otthont nyár végén a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának. A csaknem négyszáz versenyző számára a legmagasabb szintű programozási, algoritmizálási feladatokkal készülnek a szervezők.

Koós Kata

Jobbágy László, a magyar szervezőbizottság elnöke, Szolnoki Szabolcs technológiáért felelős helyettes államtitkár. Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár elmondta, hazánk 1996 után második alkalommal lesz házigazdája a rangos, nemzetközi megmérettetésnek. Fotó: Karnok Csaba

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) 1989 óta rendezik meg a meghívott csaknem száz ország középiskolás diákja számára. A versenyt közösségi, sport, turisztikai és kulturális programok kísérik. Az IOI a legnagyobb presztízsű, nemzetközi tudományos diákolimpiák egyike, a középiskolás diákok számára a világ legrangosabb versenyprogramozási eseménye.

A 35. Nemzetközi Informatikai Olimpia augusztus 28. és szeptember 4. között zajlik majd, szervezését pályázat útján Magyarország nyerte el, helyszíne Szeged, azon belül a Pick Aréna lesz. 

Karnok Csaba
Nyúl László, a magyar technikai bizottság elnöke, és Benjamin Burton, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia elnöke.  Fotó: Karnok Csaba 

A nemzetközi szervezőbizottság tagjai kedden egy előkészítő tanácskozáson vettek részt, ahol megvitatták a verseny megvalósításának részleteit. A találkozón jelen volt Benjamin Burton, az IOI elnöke és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium részéről Szolnoki Szabolcs technológiáért felelős helyettes államtitkár is. 

Szolnoki Szabolcs elmondta, hazánk 1996 után második alkalommal ad majd otthont a diákolimpiának, amelyre házigazdaként nyolc diákot nevezhet, míg a többi ország négy-négy versenyzőt. 

Az informatikai oktatást, a digitalizáció által egyre inkább hiányszakmává váló informatikus életpályát igyekszünk népszerűsíteni. Ezer ember érkezik majd Szegedre a világ miden tájáról, olyan kapcsolatokat alakíthatnak ki a megmérettetés során, amelyek akár egész életükön át elkísérhetik őket

 – mondta a helyettes államtitkár. 

Fotós: Karnok Csaba

Jobbágy László, a magyar szervezőbizottság elnöke azzal folytatta, hogy a verseny a legmagasabb szintű szakmai, programozási, algoritmizálási feladatokat fogja az előzetes válogatáson átesett négyszáz versenyző számára nyújtani. A diákolimpia csúcspontját képezi a Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett, egész éven át tartó, országos programsorozatnak.

 Nagy öröm, hogy tíz év után újra Európában sikerül megrendezni ezt a versenyt. Reméljük, hogy ezáltal az informatika nemzetközi vérkeringésébe még inkább sikerül Magyarországot elhelyezni

 – mondta. 

Nyúl László, a magyar technikai bizottság elnöke hozzátette, a feladatok válogatása már elkezdődött. A versenyzőknek mindkét versenynapon 3 feladatot kell majd megoldaniuk öt óra alatt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában