Szegedi hírek

2023.02.16. 11:00

Szeri István kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

Szeri István, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke kapja 2023-ban a Szegedért Alapítvány fődíját. A civil szervezet szerdai ülésén a tudományos, a művészeti és a társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottjáról is döntött.

Munkatársunktól

Szeri István 2022-ben Szegedért emlékérmet vehetett át a városháza előtt tartott díszközgyűlésen. Fotó: Török János

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját Lengyel Imre közgazdász, a művészeti kuratórium Gregor József díját Rácz Tibor színművész, a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál díját Bartyik Katalin gyermekgyógyász, hematológus, onkológus veheti majd át az alapítvány gálaestjén. 

Rácz Tibor színművész az Időfutár című előadás próbáján 2019-ben a Kisszínházban. Archív Fotó: Frank Yvette

Szeri István 23 éven át vezette a Tisza Volán Zrt.-t. Az alapítvány közleményében arra emlékeztettek, hogy a közjogi kamarák megalakulásával ő lett a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara első elnöke, és 14 éven át töltötte be ezt a pozíciót. Szeged színházművészetének, zenei és sport életének elkötelezett támogatója. Alapító elnöke a Szeged Első Lions Klubnak. A város gazdasági, kulturális, sportéletének és a civil közösségek ismert és becsült szereplője, szegediként több mint négy évtizede rendkívül sokat tett városunk hírnevének és ismertségének öregbítéséért.

Bartyik Katalin onkológus az Érintettek díját vehette át az Érintettek Egyesületétől 2019-ben a Katolikusházban tartott ünnepségen. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedért Alapítvány Díjátadó gáláját a hagyományokat követve, az 1879-es nagyárvíz napjához kötődően március 11-én, szombaton este 19.00 órától tartják a Szegedi Nemzeti Színházban. A díjazottakat és a közönséget Cakó Ferenc grafikus, Arany Medve-díjas, kiváló művész műsora szórakoztatja majd. A világszerte ismert művész Vivaldi: A négy évszak című művére komponált homokanimációját a szegedi szimfonikusok kísérik Gyüdi Sándor vezetésével és Kosztándi István hegedűművész szólista közreműködésével.

Az 1989-ben létrehozott Szegedért Alapítvány díjait az elmúlt 33 évben olyan kiemelkedő tudományos vagy művészeti életművet teremtő, vagy a város hírnevét öregbítő személyek vehették át mint Szőkefalvi-Nagy Béla és Totik Vilmos matematikusok; Bor Zsolt és Szabó Gábor lézerfizikusok; Alföldi Lajos, Karikó Katalin, Kondorosi Éva, Ormos Pál, Vígh László, Venetianer Pál biológusok; Gábor Miklós és Fülöp Ferenc gyógyszerkutatók, Kemény Lajos orvos, Gregor József és Temesi Mária operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Király Levente, a nemzet színésze, valamint Juronics Tamás koreográfus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában