Makó

2023.02.17. 09:57

Torlódik a fa és a szemét a Maros-hídnál - Fotók

Ismét nagy mennyiségű uszadékfa, illetve vele együtt a víz felszínén lebegő szemét gyűlt össze a Maros-híd Makóhoz közelebbi lábánál. A látvány – főleg az utóbbi miatt – nem szívderítő, a szakemberek szerint azonban nincs ok az aggodalomra – derült ki, amikor az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságnál érdeklődtünk.

Szabó Imre

Az uszadékfa és a hulladék felhalmozódása valóban meghökkentő látvány. Fotó: Szabó Imre

A problémára egy olvasónk hívta fel a figyelmet. A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy valóban óriási mennyiségű, összeakadt uszadékfa torlódott fel a hídnál, mögötte pedig valóságos szigetet alkot az üres PET-palackok és egyéb hulladékok tömege. Ez utóbbi egészen a partig ér. A Maros vízállása egyébként jelenleg meglehetősen alacsony. 

A jelenség miatt a legnagyobb közösségi oldal Makóhoz kötődő csoportjaiban, a torlódást megörökítő fotó alatt többen tettek aggódó hangvételű bejegyzéseket. Voltak, akik a hulladék környezetre káros volta miatt, mások viszont a hidat is féltették. Az uszadék egyébként érdekes módon csak a híd Makóhoz közelebbi lábánál gyülemlett fel. 

– Ez rendszeresen előfordul. Bár a látvány valóban nem szép, aggodalomra nincs ok – mondta el lapunknak Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) igazgatója. Mint fogalmazott, a híd szerkezetét az időről időre feltorlódó uszadék nem veszélyezteti. Az természetes dolog, hogy a part menti fák ágai időnként beleesnek a vízbe, aztán ahol megakadnak, ott feltorlódnak. A szemét megjelenése persze nem, nagyon sajnálatos, de ez is megszokott jelenség. A makói hídnál pedig olyanok az áramlási viszonyok, hogy ott rendszeresen előfordul feltorlódás. 

Az ATIVIZIG a híd kezelőjét szokta megkérni, hogy amikor már sok a szemét, távolítsa el. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha a vízállás elég alacsony ahhoz, hogy a partról erőgéppel, vagy éppen elég magas ahhoz, hogy a vízből nagyobb hajóról kiemeljék a fát és a szemetet. Ezt a munkát alkalomadtán most is elvégzik. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában