Csongrád-Csanád vármegye

2023.02.11. 16:40

Védekezzünk a hideg káros hatásai ellen

Komoly hatása van a hidegnek a szervezetünkre, azonban megelőzhetjük azt megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. A Nemzeti Népegészségügyi Központ összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, mutatjuk mire kell ügyelni.

K. A. R.

A sál és a sapka, valamint a réteges öltözködés elengedhetetlen a kihűlés elkerüléséhez. Illusztráció: Pesthy Márton

Hogyan hat a szervezetünkre a hideg idő? Fokozott könnyezés, orrfolyás, köhögés és nehézlégzés léphet fel. Súlyosabb esetben szívtáji fájdalommal, ritmuszavarral járhat. Kiszárítja a bőrt, amely viszkethet, begyulladhat, vagy hámlani kezd. A végtagokon a bőr elfehéredhet, zsibbadás és fájdalom jelentkezhet. Izomgyengeség korlátozott mozgás, ízületek duzzadása és megmerevedése jelentkezhet – mutatott rá figyelemfelhívó plakátján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Jelezték, a hőmérséklet változása, az érkező hidegfront, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket.

Ugyanakkor figyelmeztettek, a hideg negatív hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Ha tartósan fázunk, vacogunk, fájdalmat vagy zsibbadást érzünk, akkor ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei – mutattak rá. Mindez megelőzhető testmozgással vagy belső térben történő melegedéssel.

A zord időjárás minden korosztályt érint. Különösen veszélyeztetettek az idősek, a krónikus keringési és légzőszervi betegségekben szenvedők és a gyermekek. Nagyon fontos a réteges öltözködés, végtagjaink védelme, megfelelő lábbeli, kesztyű és sapka viselése ajánlott. Fontos az is, hogy ha valaki hosszabb útra indul autóval, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot és feltöltött mobiltelefont.

Mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a kisgyermeket. Amennyiben ez nem megoldható, akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, az arcát és az orrát kenjük be zsíros krémmel, lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk, és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen.

Ha a hidegben, kültéren sportolunk vagy dolgozunk, akkor is fontos legalább napi 2 vagy annál több liter folyadék fogyasztása. Ugyanakkor a tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert azok növelik a végtagok hőleadását, ezzel pedig elősegítik a kihűlést.

Az NNK közleményében kitért arra is, hogy a nagyon hideg időjárás különösen veszélyes a hajléktalan emberek számára, őket kötelesek befogadni a hajléktalanokat ellátó intézményeken kívül a szociális ellátó intézmények is.

Közölték, a réteges öltözködés, a sál és a sapka viselése mellett, a magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, az E-vitaminban és olajokban gazdag arc- és kézkrém használata ajánlott. A kihűlt testrészeket langyon vízben melegítsük fel, mínusz 10 fok alatt pedig ne fogjunk meg fém tárgyat kesztyű nélkül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában