Kiszabadultak a bábok az épületből, és elözönlötték a belvárost

2023.03.21. 19:15

A Bábszínházi Világnapot ünnepelték

Belvárosi bábinvázióval, lovagi performansszal, kötetbemutatóval és interaktív játszótérrel ünnepelte a szegedi Kövér Béla Bábszínház társulata a Bábszínházi Világnapot kedden. Vasárnap Robin Hood kalandjaival folytatódik az évad.

Koós Kata

A két angol lovag Robin Hood-ot kereste. Kiss Ágnes igazgató elmondta, vasárnap 11 órától találkozhat a jószívű íjásszal a közönség az Agórában. Fotó: Karnok Csaba

A Bábszínházi Világnapot 2003 óta ünnepli a szakma a Nemzetközi Bábművész Szövetség kezdeményezésére. Az ünnep alkalmából idén Horváth Mária animációs rendezőt kérte fel a Magyar Bábművészek Szövetsége, hogy ossza meg a bábművészethez fűződő gondolatait a nagyközönséggel. A Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező a Kecskeméti Animációs Filmstúdió egyik alapító tagja, a legendás Magyar népmesék sorozat több tucatnyi epizódjának társalkotója. 

 Szeretem a bábosokat és „akit az Istenek szeretnek, megtartják gyereknek”. Animációs filmrendező vagyok, volt alkalmam megtapasztalni, hogy az animáció és a bábszínház édestestvérek. Mindkettőhöz gyermeki nyitottság kell, a szabadság és a teremtés vágya, a játék. Így lesz a bábszínház varázslat, az életre keltés csodája. Egy jó előadás abban is bízhat, hogy gyógyítani és vigasztalni is képes 

– fogalmazott levelében, amelyet hazánk minden bábszínházában felolvastak az ünnepnapon. 

A Kövér Béla Bábszínház bábjai a világnapon kiszabadultak az épületből, és elözönlötték Szeged belvárosát. Kedden délelőtt a gyanútlan járókelők nagy örömére feltűntek többek között a villamoson, a Móra Ferenc Múzeum előtt, a Dugonics és a Klauzál téren, valamint Újszegeden. Az emberek ölébe ültek, sőt akadt, akit virágszedésre invitáltak. 

Délután két nem túl pallérozott elméjű, de annál kacagtatóbb angol lovag érkezett a bábszínházba, ahol Robin Hood-ot keresték. Kiss Ágnes igazgató elmondta, hogy a pécsi Bóbita Bábszínházzal közös koprodukció címszereplőjével vasárnap 11 órakor találkozhat majd a közönség a Szent-Györgyi Albert Agóra színpadán. 

Ezt követően A nagy Lötty című kötet alkotói meséltek a bábszínház 75. születésnapja alkalmából készített kiadvány születéséről. Kollár Árpád írót, Grela Alexandra illusztrátort, a grafikai tervet kidolgozó Kónya Ábelt, valamint Kiss Ágnes igazgatót és Schneider Jankó művészeti vezetőt Bencsik Orsolya író faggatta a könyv kulisszatitkairól. A kiadványt négyezer forintos támogatói jegy vásárlása esetén ajándékba kapják a bábszínház nézői. 

Az ünnepnap a kamarateremben zárult, ahol a résztvevők kipróbálhatták A nagy Lötty kötet fordulatos meséjére épülő, interaktív játszóteret. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában