Gyász

2023.03.06. 18:50

Elhunyt Sánta Sándor, Makó volt polgármestere

Hétfőn délelőtt elhunyt Sánta Sándor, Makó rendszerváltás utáni első polgármestere, önkormányzati képviselője, főorvos, a város díszpolgára – adta hírül az önkormányzat hivatalos közösségi oldala.

Szabó Imre

Sánta Sándor Makón született, gyermekkorát és iskolás éveit is itt töltötte. Az orvosi diploma megszerzését követően évtizedeken át körzeti háziorvosként dolgozott a Tulipán utcai rendelőben.

Az 1990-es országgyűlési választásokon a Független Kisgazdapárt képviselő-jelöltjeként önkormányzati képviselői mandátumot szerzett, tagja lett a makói képviselő-testületnek, mely 1990. október 26-án polgármesternek választotta. Polgármestersége alatt rendezték meg először a Makói Nemzetközi Hagymafesztivált. Humánusságát és demokratikus szellemiségét mindenki elismerte, ezek jegyében gyakorolta városvezetői tevékenységét is. Meghatározó szerepe volt abban, hogy Makó el tudott indulni a rendszerváltás idején a demokratizálódás útján.

A 2010-es önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP színeiben indult a 3. választókerület önkormányzati képviselői mandátumáért, amit magabiztosan meg is szerzett. A körzet lakóit korábban is képviselte. Szívügyének tekintette a Honvéd városrészben élők segítését, életkörülményeik javítását, jólétük előmozdítását.

Sánta Sándor orvos, politikus és művész volt. A három szolgálat önmagában, önállóan is teljessé tehet egy emberi életet, de benne mindhárom ötvöződött. A festészet szívének oszlopává lett. Erőt adott neki mindennapi munkájához. 2008-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, 2015-ben a Makó város díszpolgára, 2016-ban pedig A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntető címet vehette át.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában