Második helyen zártak

2023.03.07. 08:20

Fenntarthatóság témájában csak egy jobb csapat volt náluk az országban

A klímaváltozás és a fenntarthatóság témájában rendezett versenysorozatot az MTA. Csaknem 700 csapat közül a legjobb tíz csapott össze szombaton a döntőben, ahol a szegediek végül a második helyen végeztek. Az Eötvös diákjai azt is megtervezték, hogyan lehetne környezetbarátabb az iskolájuk.

Timár Kriszta

Csaknem 700 csapatból a második helyen zárta az Eötvös csapata a fenntarthatóság témájában rendezett versenyt. Fotó: Gémes Sándor

Első alkalommal hirdette meg tavaly ősszel a Magyar Tudományos Akadémia középiskolai Alumni programjában szervezett vetélkedősorozatát. A klímaváltozás és fenntarthatóság témakörében szervezett tanulmányi versenyre összesen 686 csapat nevezett. Két online forduló után a hétvégi döntőbe, melyet az MTA székházában tartottak, 10 csapat került, köztük a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnáziumé. Az ELF három tizenegyedikes fiúból állt: Zatykó Benedek csapatkapitány egy osztálytársát és egy barátját, Takács Dánielt és Lakatos Botondot kérte meg, hogy tartsanak vele erre a versenyre, melyen ő a téma iránti személyes érdeklődése miatt szeretett volna részt venni.

Az első két fordulóban főleg adatokra és információkra épülő tesztsorokat kellett megoldani, melyekhez háttéranyagot biztosítottak a szervezők

 – mesélte Benedek. A második fordulóban szintén egy feladatsorral kezdtek, de itt már egy kisfilmet is kellett készíteni. Ők a rövid ellátási lánc témáját választották, melyhez a Mars téri piacon forgattak. Illetve kértek egy dolgozatot a verseny szervezői arról is, hogyan csökkentenék iskolájuk szén-dioxid kibocsátását 20 millió forintból.

Fotó: Gémes Sándor

A fiúk erre komoly számításokat végeztek szakemberek segítségével. Megkerestük a SZETÁV, az MVM és a Hulladékgazdálkodás szakembereit is, akik készségesen segítettek nekik ebben

 – mesélte felkészítő tanáruk, Németh Éva. Végül egy udvari komposztálót terveztek, szelektív kukák használatát, zöld tetőt, illetve a fénycsövek cseréjét LED-es égőkre.

A szombati döntőben gyorsasági kvízversenyeket rendeztek a csapatok között.

Be kellett mutatnunk azt is, milyen tárgyat vinnénk 2061-ből, ami fontos lesz a klímaváltozás szempontjából. Mi gyászbogárlárvát vittünk, az ugyanis megeszi és meg is emészti a műanyagot

 – mesélte Benedek, aki a nem túl szép élőlényeket azóta is háziállatként otthon tartja. A kétféle feladat alapján alakult ki a TOP 3-as mezőny, ahol a szegedi fiúk a gödöllői és a kecskeméti csapattal csaptak össze kvízekben, grafikonelemzésben és activityben, ahol természetesen szintén a témához kapcsolódó kifejezéseket kellett elmutogatni.

A versenyt az Eötvös diákjai végül a második helyen zárták, így éppen lemaradtak a fődíjról, az 5 napos franciaországi szakmai útról. Mindannyian egy táblagépet kaptak, felkészítő tanáruk 150 ezer forintos vásárlási utalványt. Mint mesélték, napi több órát készültek a döntő előtt a versenyre, nem számítottak azonban arra, hogy ennyi lexikális tudásra lesz szükség. Ezen tapasztalatokkal felvértezve viszont jövőre ismét indul az iskola csapata, mert egy helyezést még pont tudnak javítani eredményükön.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában