Szeged

2023.03.16. 13:44

Helyettes államtitkár tartott előadást a Krúdys diákoknak

Az internetes vásárlások veszélyeire és a leggyakoribb átverésekre hívta fel a figyelmet csütörtöki előadásában Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, aki a Krúdy iskolába látogatott el.

Timár Kriszta

Kupecki Nóra az internetes vásárlások leggyakoribb buktatóira hívta fel a diákok figyelmét. Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola 2019 óta viseli a fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet. Ezért választotta csütörtöki szegedi látogatása egyik helyszínéül Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár ezt az intézményt, ahol előadást is tartott a diákoknak.

A politikus, aki egyébként a Szegedi Tudományegyetemen szerezte meg jogi diplomáját és PhD fokozatát is, úgy fogalmazott, mindig örül, ha a fogyasztói tudatosságról beszélhet iskolákban, hiszen ma már a legkisebbek is fogyasztók.

– Fontos, hogy minél fiatalabb korban már tisztában legyünk azzal, mire kell odafigyelni, különösen az elektronikus kereskedelemben, ahol a legkiszolgáltatottabbak vagyunk. Ezért választottam ezt a témát, és remélem, hogy a diákok ezeket az információkat átadják majd családjuk idősebb tagjainak is – fogalmazott.

Fotó: Gémes Sándor

A helyettes államtitkár előadása előtt azt a prezentációt hallgatta meg, amellyel az iskola diákjai tavaly egy fogyasztóvédelmi versenyen vettek részt a Vajdaságban. Ők Harry Potter világába helyezték át a leggyakrabban felmerülő problémákat az átverésen alapuló akcióktól a tisztességtelen kereskedelemig. 

Fotó: Gémes Sándor

Kupecki Nóra ezt követően a mindennapokban felbukkanó problémákra világított rá: az édesanyja által a Facebookon nap mint nap látott, csábító ajánlatok veszélyeiről, az olyan honlapokról, amelyekről nem állapítható meg, ki üzemelteti, a beteg embereknek csodagyógyulást ígérő termékekről és arról is, mely fizetési módok a legbiztonságosabbak internetes vásárlás esetében. Előadása végén kitért arra is, hogy hamarosan elindul a kiberpajzs program, amely az online pénzügyi adataink halászatának módszereire hívja majd fel a figyelmet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában