Szegedi egyetemi hírek

2023.03.11. 12:04

Új vezető a Konfuciusz Intézet élén

Munkatársunktól

Nyitókép: Zoltai Alexandra, kezében a reményt szimbolizáló "víz Nyúllal", Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Picasa

Zoltai Alexandra vezeti február elseje óta a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét. A geopolitikai szakértővel az egyetem honlapján olvasható egy interjú.

Eszerint az új igazgató Kínában szerzett tapasztalatait és kiterjedt kapcsolatrendszerét is kamatoztathatja új pozíciójában. Célja, hogy a fiatalokhoz, így az SZTE hallgatóihoz is közelebb hozza a kínai kultúrát, nyelvet. 

Zoltai Alexandra elmondta azt is, elődjével, Mohr Richárddal kiváló kapcsolatot ápol évek óta, mindketten alelnökök a Magyar-Kínai Baráti Társaságban. Mindig is fontosnak tartotta a Konfuciusz Intézetek alapvető célkitűzéseit, a kínai nyelv és a kultúra népszerűsítését, az oktatást és az oktatás megszervezését. Úgy véli, új pozíciójában kiteljesedhet az eddigi munkája. Legfőbb célja, hogy kapcsolatokat teremtsenek és megtalálják a legrövidebb és leghatékonyabb utat a kínai partnerekkel. Ez a Szegedi Tudományegyetem számára azért fontos, mert önmagában az, hogy itt működik egy Konfuciusz Intézet, nagyon sokat jelent azoknak a kínai egyetemistáknak, oktatóknak, akik azon gondolkodnak, hogy Európába jöjjenek. Ez számukra olyan biztosíték, ami miatt sokkal szívesebben jönnek ide, mint egy olyan egyetemre, ahol nincs ilyen intézmény. A másik oldalról pedig igyekeznek minél több lehetőséget biztosítani a magyar hallgatóknak, hogy eljussanak Kínába hosszabb-rövidebb időre, például a nyári egyetem program segítségével.

A teljes interjú itt olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában