Valakik fehér lappal ragasztották le a plakátokat, mert így egyszerűbb volt, mint lekaparni

2023.04.13. 10:00

A választási kampány még mindig látszik a kandelábereken

Még mindig vannak választási plakátok, matricák Hódmezővásárhelyen, sokat letakartak fehér lappal, valószínűleg azért, hogy ne lehessen tudni, kié volt. Ez egyszerűbb volt, mint lekaparni, vagyis így próbáltak megszabadulni a felelősségtől.

Kovács Erika

A várost még mindig csúfítják választási plakátok, amiket leragasztgattak fehér lappal az sem szabályos. Fotó: Kovács Erika

Több mint egy év telt el az országgyűlési választások óta. A jelölőszervezeteknek, a választási eljárási törvény szerint, a választás napjához képest egy hónap alatt, ez esetben 2022. május 3-án 16 óráig kellett volna eltávolítaniuk a közterületekre kihelyezett plakátokat. Hódmezővásárhelyen tele volt ragasztgatva a belváros szinte minden kandeláberre, buszmegállója, többségében Márki-Zay Péter kampányához köthető plakátokkal, matricákkal.

Tavaly szeptemberben, a „kint felejtett” plakátokkal kapcsolatban az azóta már távozó jegyző megkeresésünkre azt válaszolta, „A választási plakátok eltávolítására nyitva álló határidő eredménytelen elteltét követően a helyi önkormányzat intézkedik a plakát eltávolításra kötelezettek költségén való eltávolításról a beazonosítható kötelezett előzetes tájékoztatását követően, amennyiben az nem tesz önként eleget a kötelezettségének.” Akkori cikkünk megjelenése után jó néhány plakátot részben, vagy egészben lekapartak. Többre pedig fehér lap került, talán azért, hogy ne legyen beazonosítható, kinek a plakátjáról van szó. A leragasztott plakátok most is ott díszlenek.

Détár Zoltán, hódmezővásárhelyi lakos a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalhoz fordult a plakátok ügyében. Most kapott választ Róth Márton főispántól.

A jegyző tájékoztatása szerint a bejelentésekben megjelölt plakátok (matricák) közül azon 4 db eltávolításáról nem gondoskodtak egyelőre, melyeknél nem megállapítható, hogy azt kik vagy kinek az érdekében helyezték el a közterületi felületeken

 – írta a főispán.

Fotó: Kovács Erika

Amennyiben a plakát, vagy matrica nem tartalmazza a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét, valamint nem megállapítható egyértelműen, hogy azt kinek az érdekében helyezték ki, úgy elveszíti választási plakát funkcióját. Az ilyen plakát engedély nélküli elhelyezése a köztisztasági, vagy adott esetben a rongálással megvalósított tulajdon elleni szabálysértést is kimerítheti. A beazonosíthatatlan plakátok eltávolításáról Hódmezővásárhely önkormányzata köztisztaság feladatai körében köteles gondoskodni, amelyre a kormányhivatal felhívta a jegyző figyelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában