A közösség stabil alapja az intézmény

2023.04.24. 19:30

Egy hétig ünneplik a 150 éves bokrosi iskolát - Fotók

Iskolatörténeti kiállítást, egykori tanárok és diákok találkozóját, rendhagyó tanórákat és népzenei versenyt is szervez a héten a Bokrosi Általános Iskola. Az ünneplésre az intézmény 150 éves fennállása ad okot: 1873. november 4-én indult meg az oktatás a Bokrosparti Elemi Népiskolában.

Majzik Attila

Iskolatörténeti kiállítás nyitotta meg az ünnepi hetet. Fotó: Majzik Attila

Nagy büszkeség számomra, hogy én lehetek az iskola igazgatója ezen a szép évfordulón. Mérföldkő ez az életünkben: áttekintettük, mi minden történt velünk és a közösségünkkel az elmúlt 150 alatt

 – osztotta meg Gellért Márta. Az iskola tagintézmény-vezetője hozzátette, minden kistelepülésnek szüksége van iskolára, mert ha az nincs, az a közösségek leépüléséhez vezet. Az igazgatósága 5 éve alatt a gyereklétszám 80-ról csaknem 110 főre emelkedett: főleg Tiszaalpárról választják sokan a bokrosi iskolát a családias légkör és a kis létszámú osztályok miatt.

Nagyon jó a kapcsolatunk a városvezetéssel, a helyi nyugdíjas klubbal és a hagyományőrzőkkel is, úgy érzem, meghatározó az iskola a közösség életében. A gyerekek lerajzolták, hogyan képzelik el a bokrosi iskolát 150 év múlva. Én azt kívánom, hogy maradjon meg az iskola és legyen mire emlékezni majd akkor is

 – mondta el Gellért Márta.

Az egyhetes programsorozat nyitányaként megkoszorúzták az iskola 25 éve állított emlékoszlopát, a Bokrosi Művelődési Házban pedig iskolatörténeti és népművészeti kiállítást szerveztek.

A megnyitón Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés elnöke kiemelte, az ilyen kis közösségek, mint a bokrosi, tartják életben a hagyományokat és ápolják a kultúrát. A vármegyei elnök emellett bejelentette, tervben van a Bokrosi Általános Iskola 250 millió forintos felújítása, és napirenden van kerékpárút építése Bokroson, valamint a Tiszaalpár felé vezető útszakasz rekonstrukciója is.

Gyovai Gáspár alpolgármester, a településrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a bokrosiakban mindig megvolt az igény az önálló életre, ezért is fontos az iskola megléte. 

Az iskola mindig olyan stabil alap volt, amire építhetett a közösség. Köszönet mindazoknak, akik az elmúlt 150 évben dolgoztak ezért az intézményért

 – emelte ki Gyovai Gáspár.

Az ünnepi hét volt tanár-diák találkozóval, Bokros-pusztai kirándulással, rendhagyó tanórákkal és a „Csongorádi Gulyajárás” országos népzenei versennyel folytatódik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában