Helyi közélet

2023.04.24. 14:00

Fecskementő akcióban a kiskundorozsmaiak

Egy fecske mintegy ezer szúnyogot fog meg egyetlen nap alatt, éppen ezért ők bizonyulnak a leghatékonyabb biológiai védekezési módszernek a vérszívókkal szemben. Kiskundorozsmán tesznek is azért, hogy minél több madár költözzön a településrészre, most több mint ötven épületre helyeznek ki műfecskefészkeket.

Kiss Anna

Már meg is érkeztek a műfecskefészkek Kiskundorozsmára. Fotó: Ruzsa Roland

Mára már jelentősen lecsökkent hazánkban, így Csongrád-Csanád vármegyében is a molnár- és a füstifecske-állomány, éppen ezért a még meglévő állomány megtartásában nagy hangsúlyt kell fektetni az évről évre használt fészkelőhelyek megóvására és bővítésére. Utóbbi célt szolgálják a műfecskefészkek, melyek akár otthon is elkészíthetők olcsón és egyszerűen, valamint egyre több üzletben is beszerezhetők. A kiskundorozsmaiak az utóbbi mellett döntöttek, Ruzsa Roland önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) arról tájékoztatta ugyanis lapunkat, hogy saját forrásból ötven család számára, valamint a helyi tanintézmények számára cserépfecskefészkeket vásároltak a napokban.

– Már meg is érkeztek a fészkek a Petőfi Sándor Művelődési Házba, hamarosan mindenkinek átadjuk azokat. Ez a kezdeményezés Tóth György helyi irodalmár ötlete volt, aki az év elején kérte a segítségemet a fecskék megmentése érdekében. Az éghajlatváltozás miatt sajnos egyre kevesebb fecske él közöttünk, ezért fontos, hogy odafigyeljünk rájuk és támogassuk őket – emelte ki a képviselő.

Ruzsa Roland hozzátette, gyerekkorában az édesapja mindig felhívta a figyelmét a fecskefészkek fontosságára, és arra, hogy óvatosan és tisztelettel kell kezelni őket. Ezt a szemléletet szeretné továbbadni a dorozsmai fiataloknak, akik a pedagógusokkal közösen helyezik majd ki a fészkeket, a felnőttek pedig részletesen is tájékoztatják majd a gyermekeket, hogy mit lehet tenni a fecskeállomány megóvása érdekében.

A képviselő bízik abban, hogy egyre több fecske talál majd otthonra Kiskundorozsmán, ahol az apró állatok jelenléte örömet okoz majd sokaknak, már csak azért is, mert a fecske az egyik legnagyobb segítőnk a kártevők és a vérszívók biológiai irtásában. Egy fecske egyébként egyetlen nap alatt mintegy ezer szúnyogot kapdos össze, tehát valóban ők a leghatékonyabb „ellenszerei" a vérszívóknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában