Két per lesz - A volt jegyző a hivatal ellen munkaügyi pert indított, de a polgármestert is bíróságra viszi

2023.04.13. 14:37

Kémkedéssel vádolta meg Márki-Zay Péter Tatár Zoltánt

Információbiztonsági incidens elkövetésével és kémkedéssel vádolta meg Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere Tatár Zoltánt, a város volt jegyzőjét, aki néhány napja távozott az önkormányzattól, ahol utóbb vezető jogtanácsosként dolgozott. Tatár Zoltán a hivatal ellen munkaügyi pert indított, Márki-Zay Péter ellen pedig személyiségi jogai megsértése miatt ad be keresetet.

Kovács Erika

Tatár Zoltán nem látja fényesen a jövőjét. Szerinte a polgármester a nyilatkozataival teljesen ellehetetleníti, hogy állást találjon magának. Archív fotó: Gémes Sándor

Információbiztonsági incidens miatt kellett távoznia Tatár Zoltán vezető jogtanácsos a jogtanácsosi csoport vezetőjének a hivatal kötelékéből – ez jelent meg csütörtökön a vásárhelyi önkormányzat gyorshír szolgálatán.

Márki-Zay súlyos vádakat fogalmazott meg

Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában azt mondta, méltatlanságra hivatkozva mondta volna fel a hivatal Tatár Zoltán szerződését.

Én javasoltam, hogy az érdemeire való tekintettel állapodjunk meg a közös megegyezésben. De ez nem felelt meg a jogszabályoknak. Nem közös megegyezéssel szűnik meg a jogviszonya, hanem perrel dönti el a hivatal és a volt jegyző 

– mondta a műsorban, és súlyos vádakat is megfogalmazott a volt jegyzővel szemben.

Sajnálatosnak tartom, hogy valakinek az érdekében Tatár Zoltán letöltögetett olyan dokumentumokat, amelyekhez semmi köze nem volt. Nyilván megvan a felételezés, szerintem valakinek kémkedett, felmerül, hogy ez Kis Andrea vagy Lázár János köre, vagy valaki másé

 – fogalmazott.

A személyiségi jogai megsértése miatt is pert indít

Láttam az adást és a gyorshír szolgálat bejegyzését. Súlyos vádak ezek. Márki-Zay Péter ellen a személyiségi jogaim megsértése miatt, polgári peres eljárást kezdeményezek 

– mondta megkeresésünkre Tatár Zoltán. Hozzátette, vezető jogtanácsosként az önkormányzathoz érkező bírósági iratokhoz hozzáférése volt.

Tény, hogy tévedésből letöltöttem egy olyan bírósági iratot, amely nem az én csoportom ügyintézése alá tartozott, de kémkedésről szó sem volt! Ilyesmi szinte napi szinten előfordul a hivatalban, de eddig ebből nem csináltak ügyet. Köztisztviselőként esküt tettünk a titoktartásra 

– mondta Tatár Zoltán, aki most két pert is indít. A polgármesteri hivatal ellen szerdán már benyújtotta a munkaügyi keresetét a Szegedi Törvényszékre, 15 havi illetményt, 12,7 millió forint átalány kártérítést kér a jogviszony jogellenes megszüntetése miatt.

Tatár Zoltán arról is beszélt lapunknak, hogy a hivatal először a közös megegyezéssel való távozásról szóló szerződésben 6 havi illetménye megfizetését vállalta, az utóbbit változtatták meg.

Abban az okiratban, amit végül átvettem, közös megegyezéssel szűnt meg ugyan a jogviszonyom, de a 6 havi illetmény nem hajlandók kifizetni.

Tatár: A rágalomcunamival ellehetetleníti az elhelyezkedésem

Tatár Zoltán elmondta, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság tagjainak megválasztásakor romlott meg a kapcsolata a polgármesterrel, akit a bizottság felállítása előtt már hetekkel kért, hogy tegyen egy tagra javaslatot, de erre csak a közgyűlést megelőző napon volt hajlandó, amikor már kiküldték a névsort a képviselőknek. Ebből lett a botrány, amit Tatár Zoltán vitt el úgy, hogy lemondott a jegyzői posztról.

A volt jegyző most állást keres, de nem látja fényesen a jövőjét.

Erősen sérelmezem, hogy miközben a polgármester úr az érdemeimre hivatkozik, egyik napról a másikra az utcára tettek, jövedelem nélkül maradtam. Azt látom a polgármester úr nyilatkozataiban, hogy teljes mértékben tönkre szeretne tenni, ellehetetleníti az elhelyezkedésem a rágalomcunamival, amit most rám zúdított. Úgy gondolom, érthető, ha polgári pert indítok ellene a személyiségi jogaim megsértése miatt

 – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában