Szatymaz

2023.04.25. 18:50

Külterületi beruházások indulnak Szatymazon - Fotók

Aszfaltos utakat kapnak a külterületen élők és az ivóvízhálózat is bővül Szatymazon. A főleg pályázati forrásból megvalósuló beruházások hamarosan elindulnak.

T.K.

A külterületen élők életét könnyíti majd meg a most induló két beruházás. Fotó: Karnok Csaba

Külterületi útfelújítás indul hamarosan Szatymazon. Barna Károly polgármester lapunknak elmondta, az 5200 fős település lakosságának több mint fele külterületen él, így a beruházás sok lakos életét teszik majd könnyebbé.

Nagyjából 600 méternyi földes utat aszfaltoznak le olyan, főleg zárt kertes részeken, ahol sokan élnek életvitel-szerűen. Emellett nagyjából 2 kilométernyi, rossz állapotban lévő aszaltutat újítanak fel, és további közel 4 és fél kilométernyi földes út kap törtbeton alapot, hogy stabilabb legyen

 – sorolta a polgármester. Érdekesség, hogy a projekt során a település legrégebbi, macskaköves útja is megújul. A valószínűleg 1800-as évekből származó nyomvonal egy részét a Magyar Falu programban már elkezdték visszaállítani eredeti állapotába, most a még hiányzó szakaszt is be tudják fejezni. Itt a már eltűnt macskaköveket felszínre hozzák, felszedik, majd a stabilizált nyomvonalra visszahelyezik.

Fotó: Karnok Csaba 

A teljes bekerülési költség több mint 300 millió forint lesz, melyből 19 millió forintot az önkormányzat önrészként tesz hozzá a pályázathoz. 

A közbeszerzést már kiírtuk, most zajlik a pályázatok kiértékelése. A tervek szerint egy hónapon belül el is kezdődhetnek a munkák 

– mondta Barna Károly.

Fotó: Karnok Csaba 
 

Nem csak ezzel teszik könnyebbé azonban a külterületen élők mindennapjait. Kiírtak egy ivóvízhálózat-bővítési programot is, melynek köszönhetően 2 új helyszínen rá tudnak majd csatlakozni a vezetékes ivóvízhálózatra olyan szatymaziak, akik eddig közkifolyókról hordták haza az ivóvizet. Ez a 80 millió forint támogatásból megvalósuló beruházás, melyhez 22 millió forintos önerőt kellett biztosítania az önkormányzatnak, 54 házat érint. 

 Itt már ki is választottuk a kivitelezőt, így a szerződéskötés után elindulhatnak a munkálatok

 – árulta el a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában