Dóri éléskamrája – az íróasztalt cserélte fel a növénytermesztésre, az állatok nevelésére

2023.04.11. 20:00

Nagykövet lehet a mindszenti gazdasszonyból

A mindszenti Huszka-Jenei Dóra saját készítésű élelmiszerekkel tölti fel az éléskamráját. Az általa készített lekvárok, zöldségkrémek olyan népszerűek lettek, hogy szeretné ezt mások számára is elérhetővé tenni. A „Dóri éléskamrája” családi üzem engedélyei hamarosan meglesznek, a termelés nyáron kezdődik.

Kovács Erika

Dóri Dénest öleli magához. A kis bárány már kétnapos. Fotó: Kovács Erika

Huszka-Jenei Dóra 30 éves, születése óta Mindszenten él. Rendészet-orientáció szakon végzett a középiskolában, majd kiadványszerkesztő szakmát szerzett.

Biztonságot jelent, ha tele van a spájz

 A számítógép előtt ülve hamar rádöbbentem, hogy ez nem az én utam, bár az ott tanultakat a különféle közösségi oldalakon kiválóan kamatoztatom, de azt, hogy napi 8 órában bent üljek egy irodában, nem tudnám elképzelni

 – mesélte Dóra. Azt is elárulta, nem az anyatejjel szívta magába a mezőgazdasági ismereteket.

Volt egy kis paprikaföldünk, egy kis veteményesünk, néhány állatunk. Gyermekkoromban megtanultam, hogy biztonságot jelent, ha tele van a spájz azzal, amit mi, magunk termelünk meg és dolgozunk fel nyáron. A téli disznóvágáskor készített kolbász szintén garancia erre. Akkor is van mit enni, ha az embernek éppenséggel alig van pénze. Az anyagiak mellett napjainkban az is nagyon fontos, hogy tudjuk, mi kerül az asztalunkra

 – fogalmazott Dóri, akiről a környezetében hamar híre futott, hogy milyen jó gazdasszony.

Fotó: Kovács Erika

Hamarosan meglesz az engedély az üzemre

Dórinál biztos van valami a kamrában – mondogatták a barátaim. Így is volt, a hagyományos ízek mellett szeretek kísérletezni is, például készítek fahéjas, vagy rozmaringos baracklekvárt, rebarbarás eperlekvárt, vagy éppen padlizsánkrémet. Névnapra, születésnapra is ezekkel a termékekkel leptem meg a szeretteim. Innen jött a „Dóri éléskamrája” ötlete, ami lassan a finisbe ér, már az engedélyezésnél tartunk. Reményeim szerint nyáron beindul a családi házunk mellett a kis termelői üzemünk 

– mondta Dóri.

A fiatal gazdasszony maga neveli a palántákat, a saját keltetőjükben kelnek ki a csirkék, kacsák, gyöngyösök. Vannak disznóik és birkáik is. Utóbbiaknak nevük is van.

Most 11-en vannak, Vera, Juli, Klári, Gilda, Fülöp, Rita, Rozi, Ágica, Fannika, Klaudia és Dénes, a legifjabb két napja született. Minden báránykánkat úgy nevezzük el, amilyen névnap van a születésnapjukon 

– mesélte Dóra, akit arról is kérdeztünk, hogy hogyan éli meg, amikor a jószágaik vágóhídra kerülnek.

Tudomásul kell venni, hogy haszonállatok. Mi a legnagyobb tisztelettel és szeretettel gondozzuk őket. A kettő nem zárja ki egymást, de azért bevallom, nem egyszer csordult már ki a könny a szememből 

– mondta.

Dórit a férje mindenben támogatja. Munkája mellett ő is aktívan részt vesz a termelésben, az állatok gondozásában.

Fotó: Kovács Erika

Szavazzon Dórira!

A fiatal gazdasszony azt szeretné, ha 2-3 éven belül bemutatóhellyé válna a gazdaságuk, hogy a gyerekek ne csak fényképről ismerjék a háziállatokat, növényeket. Dóri célja az adalékanyag- és sallangmentes tanyai élet, a mezőgazdaság népszerűsítése. Ehhez hívja segítségül a közösségi médiát, a Facebookot, Instagramot, Tik-tokot.

Fotó: Kovács Erika

A fiatalasszonyt nagy megtiszteltetés érte. Bekerült a Marie Claire Go Green nagykövetválasztási kampányába, amelybe hat nőt válogattak be, akiket munkájukban a természet szeretete és tisztelete vezérel. Szavazni a Marie Claire oldalán lehet, ahová a Dóri Éléskamrája közösségi oldalról is el lehet jutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában