Filmet forgatnak a Liszt-iskola diákjai

2023.04.14. 18:10

Nem tündérek, hanem az emberi lélek csodája ez a történet

A szeretet és értékes törődés nélkül nevelődő kislányról szóló híres angol regény, A titkos kert alapján forgat filmet a vásárhelyi Liszt-iskola. Ezen a héten a Tájházban forgott a kamera.

T.Sz.

A vásárhelyi Tájházban forgatott a Liszt-iskola irodalmi színpada. Fotó: Tábori Szilvia

A gyermekirodalom egyik klasszikusa, A titkos kert című regény nyomán készít filmet a vásárhelyi Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolája. Számtalan városi helyszín után ezen a héten a Tájházban forgott a kamera. A forgatókönyv készítője és rendezője, Vargáné Dezső Zsuzsa szerint a mai kor szelleméhez kitűnően illeszkedik a történet. A sikeres regény gazdag, angol származású Mary-je Indiába kerül, ahol elfoglalt édesanyja és édesapja nem sokat törődik vele, minden kívánságát teljesítő dadája pedig igazi zsarnokot nevel belőle. Szülei halála után ismét Anglia zord és szürke környezetében találja magát, ahol az egyszerű emberek, a szolgálók vidámságára és szeretetére lel.

Ez egy olyan mese, amelyben csoda történik, de nem boszorkányoké vagy tündéreké, hanem az emberek csodája. Azt hiszem, ezáltal örök érvényű a regény mondanivalója

 – hangsúlyozta lapunknak a drámapedagógus. Hozzátette, a mai gyerekek megszokták már, hogy minden mozgalmas körülöttük, ez a lelkünkről szóló történet viszont nyugalmat áraszt. Azt már Magyar Andrea, az iskola igazgatója tette hozzá, hogy a történet szépen illeszkedik az intézmény szellemiségéhez, mondandója pedig időszerű.

Fotó: Tábori Szilvia

A mozi egyik szereplője, Pál Katalin Panka játssza a kedves mosolygós, szeretetteljes Márta szerepét. Mint azt lapunknak az iskola nyolcadik osztályos tanulója elmondta, a játék és szeretet nélkül nevelődő főszereplő kislány Márta családjában valódi melegségre talál. Panka játszott már az iskola korábbi két musical produkciójában is, mint úgy fogalmazott, már akkor is hatalmas élmény volt, hogy a fiatalabb és idősebb diákok segítik egymást, a közösségük igazán szeretetteljes.

Az iskola irodalmi színpadosai hagyományosan színpadi produkciókkal készülnek évről évre. Most először új kihívást keresve döntöttek a film mellett.

Azt tanácsoltam a gyerekeknek, hogy egy hatalmas kirakósként képzeljék el a történetet. Itt ugyanis a színházi lineáris próbáival szemben nem időrendben rögzítjük a jeleneteket, amelyhez nagyfokú koncentráció kell mindenkitől 

– mondta a drámapedagógus. A mozgóképes alkotásból május második felében, az év végi hangversenyen már bemutatnak egy rövid részt. A teljes filmet mindenképp moziban szeretnék majd vetíteni, várhatóan a következő tanévben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában