Filmet forgattak az áttelepítettekről

2023.04.14. 16:40

Otthontalanok – vagonokban a Felvidékről az Alföldre

Évtizedeken át maguk az érintettek is kénytelenek voltak róla hallgatni – most viszont, talán az utolsó pillanatban film készült azokról, akik elszenvedték a felvidéki magyarok kitelepítését 1947-48-ban. Szikszai Zsuzsanna rendező, forgatókönyvíró és Czibolya Kálmán független filmes előtt drámai sorsok tárultak fel Pitvaroson.

Szabó Imre

A film egyik kockája. Fotó: Makói Videóműhely

Eredetileg Mindszenty bíboros látogatásáról akartunk forgatni, mert járt Pitvaroson is. Kerestünk még élő szemtanúkat. Találtunk is, de közben kiderült, hogy ezeknek a nagyon idős embereknek az élete megér egy külön filmet 

– mesélte az Otthontalanok című, 93 perces dokumentumfilm rendezője, forgatókönyvírója, Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója. Alkotótársa Czibolya Kálmán operatőr-vágó, a Makói Videóműhely vezetője volt.

Ezek az emberek személyesen átélték a felvidéki magyarok kitelepítését. Gútán, Vízkeleten vagy mondjuk Vezekényben születtek, és egyszer csak azt mondták nekik, hagyjanak ott mindent. Vagonokba toloncolták őket és Magyarországra hurcolták. Közben megtapasztalták a nincstelenséget, a kitaszítottságot. Mindezt nagyon megrázó volt hallani

 – mondta arról, miért döntöttek a film elkészítése mellett.

Fotó: Makói Videóműhely  

Szikszai Zsuzsanna szerint nagyon sokat lehet tanulni ezektől az emberektől. Gyakorlatilag a nulláról kellett újrakezdeniük az életüket. Eleinte sokan el sem hitték, hogy az áttelepítésük végleges, egy ideig így ki sem pakoltak a bőröndökből. Aztán, amikor rájöttek, hogy mégis végleg maradniuk kell, rengeteg kihívással találták magukat szembe.

Sokan elegáns téglaházakat hagytak otthon, amelyekbe már az áram is be volt vezetve. Ehelyett Pitvaroson komfort nélküli, földpadlós vályogházakat kaptak 

– mondott egy példát. De itt az Alföldön a klíma is más, mint a Felvidéken, ezért a gazdálkodást is újra kellett tanulniuk. Az viszont fantasztikus volt, ahogyan a kitelepítettek közössége összefogott, vállt vállnak vetve segítették egymást. Nem telt bele két év, és már állt például a templomuk – magyarázta. 

 Fotó: Makói Videóműhely  

A munka 2022 februárjában kezdődött. Ősszel jártak a Felvidéken is, ahol forgattak az érintett településen. A munka idén januárra ért véget. Pályázati támogatást is kaptak hozzá a Magyar Művészeti Akadémiától.

Igazából a legintenzívebb szakasz 3 hét volt, amikor éjjel-nappal dolgoztunk. Tízegynéhány idős nyilatkozott nekünk, több tíz órányi nyersanyagunk volt. Végül 93 perces lett az anyag – mondta. Szép, de nehéz feladat volt 

– összegezte a forgatást. Segítségükre volt Oláh Kálmán történész, egy kitelepített család sarja, de kaptak eredeti fotókat is a kitelepítésről a Nemzeti Múzeumtól – azokat egy angol fotóriporter készítette.

Fotó: Makói Videóműhely  

A film díszbemutatója a napokban Pitvaroson volt, de már megtekinthető a Makói Videóműhely YouTube-csatornáján. Az alkotók azt szeretnék, ha később iskolákban is láthatnák a diákok.

A Benes-dekrétumok ma is érvényben vannak. Itt a környéken szinte minden családnak van legalább egy ismerőse, aki érintett a kitelepítésben, ezért beszélni kell róla

 – mondta Szikszai Zsuzsanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában