Szegedi hírek

2023.04.03. 07:00

Szerencsés, mert a munkája a hobbija

Tudomány, oktatás, rendezvényszervezés, sport és jótékonyság – ez mind megfér egyszerre Szeri István életében, annak ellenére is, hogy évekkel ezelőtt nyugdíjba vonult. A Szegedért Alapítvány idei fődíjasával beszélgettünk arról, hogyan lett ilyen sokrétű az élete és mikor jut ideje pihenésre, ha még most is ennyi mindent vállal.

Timár Kriszta

Szeri István nyugdíjba vonulás után is aktívan dolgozik, ráadásul párhuzamosan több területen is. Fotó: Gémes Sándor

A Szegedért Alapítvány három kuratóriumi elismerése mellett évente egy fődíjat oszt ki gálaműsorán egy olyan személynek, aki sokat tett a város hírnevének öregbítéséért. Idén ezt Szeri István kapta. A jo­­gász-­­közgazdász végzettségű szakembert talán legtöbben a Tisza Volán Zrt. egykori vezérigazgatójaként ismerik, de sportmecénásként, az egyik szegedi jótékonysági szervezet alapítójaként és a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnökeként is komoly érdemeket szerzett. Mindez együtt járult hozzá ah­­hoz, hogy a civil szervezet legrangosabb elismerését átvehesse a nagy árvíz évfordulóján. 

Népművelőből lett vezérigazgatóSzeri István életútja igazi tündérmesének tűnik, hiszen saját bevallása szerint azon kevesek közé tartozik, akiknek a munkájuk egyben a hobbijuk is. Pedig teljesen véletlenül került a közlekedésszervezési ágazatba, eredetileg eszébe sem jutott ez a pálya. 

– A Tisza Volánhoz még joghallgató egyetemistaként kerültem – mesélt a kezdetekről. – Üzemi népművelőt kerestek 7 hónapra, hogy szervezzen vállalati ünnepségeket és működtesse az ifjúsági klubot. Nekem jól jött egy kis keresetkiegészítés, ezért elvállaltam. Csakhogy a munkatárs nem jött vissza, így maradtam ezen a poszton. Közben lediplomáztam, és szerettem volna a végzettségemnek megfelelő munkát, de jogászként nem sikerült elhelyezkednem. Egy kollégám azt javasolta, maradjak, mert házon belülről sokkal könnyebb lesz elhelyezkednem. És így is lett: amikor egy jogtanácsos elment, felvettek a helyére. 

Szeri István ezt követően klasszi­­kusan végigjárta a rang­­létrát: mivel a jogon belül a gazdaságjogi munkák érdekelték jobban, diplomát szerzett a BudapestiKözgazdaságtudományi Egyetemen is, majd a kereskedelmi osztályra ment át dolgozni. Több osztálynak volt a vezetője, majd 13 évvel azután, hogy belépett a céghez, igazgató, 2 évvel később vezérigazgató lett. 

– Büszke vagyok arra, hogy a 90-es évek elején, amikor sok nagy szegedi cég tönkrement, mi talpon tudtunk maradni, sőt, 1996 és 2006 között élte a Tisza Volán az aranykorát. Ez elsősorban az összetartó csapaton és a nagyszerű menedzsmenten múlt. De aztán jött a Volán-vállalatok összevonása, én pedig egy évvel a fúzió megkezdése után úgy döntöttem, továbbállok, mert már nem éreztem úgy, hogy a képességeimet kamatoztatni tudom az új körülmények között – mondta. 

Elment, de mégis Szegeden maradtAhogy Szeri István fogalmazott, a képesítése és szakmai tapasztalata mellett szerencsére is szüksége volt ahhoz, hogy karrierje tovább ívelhessen, ugyanis bár nála jóval fiatalabbak is pályáztak az állásra, végül őt választották a Közlekedéstudományi Intézet személyközlekedési igazgatójának. És bár onnan már nyugdíjba vonult, fél évvel később visszahívták, és azóta is főtanácsosként és tudományos főmunkatársként különböző önkormányzati projektekben vesz részt a minisztériumi háttérintézmény mindennapjaiban. 

– Azt gondolom, a legszebb nyolc évemet köszönhetem ennek a feladatnak, hiszen olyan nagy szakmai tudású közlekedési mogulokkal találkozhattam, akikkel ha Szegeden maradok, talán soha nem lett volna lehetőségem – mondta. – Ráadásul a Covid nagy előnye, hogy már a fővárosi központú cégnél dolgozva sem kell Budapesten élni, hi­­szen online értekezletekkel, konferenciákkal rengeteg időt és utazást meg lehet spórolni – tette hozzá. 

A kamara tiszteletbeli elnökeEz hasznos is számára, hiszen megmaradt a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál is, amelynek már az ideiglenes szervezőbizottságában is benne volt a kamarai törvény megszületésekor, később ő volt 2008-ig az első elnöke, nem sokkal utána pedig örökös és tiszteletbeli elnökké választották. 

– Bár az elnökségi üléseken ott vagyok, operatív módon már nem veszek részt a mindennapi munkában, nem szólok bele a döntésekbe sem, de csak „díszpinty” sem akartam lenni. Ezért az 1999 óta létező nemzetközi közlekedésbiztonsági konferenciát minden évben a kamara munkatársaival szervezem a kamara nagytermében, és az itt működő békéltető testületben is évente 30-40 ügyet vállalok – sorolta. 
Erősen kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez is, nemcsak azért, mert első és harmadik diplomáját is itt szerezte, hanem azért is, mert a mérnöki és gazdaságtudományi karokon – együtt és felváltva – 1998 óta tanít mint óraadó címzetes egyetemi docens. Mint fogalmazott, élete egyik legnagyobb élménye, hogy átadhatja tudását, tapasztalatait a hallgatóknak. 

Megőrizte és levédette a Tisza Volán SC nevetBár Tisza Volán már nem lé­­tezik, nevét és örökségét megőrizte a Tisza Volán Sportklub, amelynek elnökségében szintén aktív szerepet vállal az egykori vezérigazgató. 

– Amikor átalakultunk DAKK-ká, látszott, hogy ezt az új cég nem akarja már működtetni, mi azonban nem akartuk elengedni, mert szerettük csinálni. Az 1960-ban alapított sportkör ugyanis a második legnagyobb szegedi sport­egyesület volt, amelynek ma a dél-alföldi utánpótlás-kézilabda, -jégkorong, -lövészet és -karate szakágakban van nagy szerepe. És bár a zászlóshajóként működő felnőtt Pick kézilabda-szakosztály kiválásával az már kizárólag a szalámigyár nevéhez fűződik, az utánpótlás-nevelésben még ma is olyan nagy szerepünk van, hogy két éve az egyik kiemelt vidéki egyesület lettünk – büszkélkedett. 

Nyugdíjasként tehát még mindig aktívan dolgozik utolsó munkahelyén, mellette a sportklub irányításában is részt vesz, tiszteletbeli elnökként számíthatnak rá a kamarában, de még ez sem tölti ki teljesen Szeri István mindennapjait. Részt vett ugyanis a Szeged Első Lions Club alapításában is 2001-ben, a jótékonysági szervezetnek pedig idén ismét ő a soros elnöke. 

– Bár a tagok jótékonykodnak saját vagyonukból is, a mi klubunk elsősorban rendezvényekből teremti elő azt az összeget, amit a rászorulók megsegítésére fordítunk. Szervezünk nagykoncerteket és színházi gyermekelőadásokat, karácsony előtt élelmiszercsomagokat osztunk, de például éppen egy hónap múlva diabéteszes futásunk lesz, amelynek bevételével egy cukorbeteg gyermekeket támogató alapítványt segítünk majd – beszélt jótékonysági feladatairól Szeri István. 

Még a kikapcsolódásra is marad idejeÉs hogy mindezek mellett mi­­kor van szabadideje? Mint mondta, vezérigazgatói évei­hez képest szerencsére azért most már az is akad. 
– Naponta nyolc-tíz kilométert sétálok a kutyámmal, és teniszezek is heti két-három alkalommal. A Lions csapatával ebben a sportban sorra nyerjük a versenyeket is. A sport mellett pedig a koncertek jelentik még számomra a kikapcsolódást. Egy jó rock- vagy jazzbulira akár az ország másik felébe is elmegyek – mo­­solygott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában