Szeged

2023.05.15. 14:20

Az áramszolgáltató bemutatójával bővítették a Vadaspark kínálatát - Fotók

Számos megoldás létezik már arra, hogy a magasfeszültségű vezetékek ne jelentsenek halálos veszélyt a madarakra. A Szegedi Vadasparkban ezekből rakott össze egy oktató célt szolgáló mintahálózatot az MVM, amelyet tegnap adtak át.

T. K.

A vadasparki bemutatóból kiderül, hogyan védik a nagyfeszültségű vezetékek környezetében a madarakat. Fotó: Karnok Csaba

Nem állatról, hanem állatvédelemről szól a Szegedi Vadaspark legújabb bemutatója, amelyet hétfőn adtak át. A fókák medencéje melletti területen az MVM Démász Áramhálózati Kft. egy mintahálózatot épített ki, amely azt mutatja be, hogyan próbálják megelőzni a madarak körében a magasfeszültségű vezetékek okozta áramütéseket. Az itt kiállított különböző eszközöknek köszönhetően a madarak biztonságosan tudják megközelíteni a hálózatokat. Látható rajta például gólyafészektartó, egy olyan szerkezet, amelyen a madarak biztonságosan tudnak pihenni, burkólóelemek, amelyek elszigetelnek a sérüléseket okozó részektől, illetve 800 milliméter hosszú feszítő szigetelés, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen fejlesztettek ki. 

Fotó: Karnok Csaba

Szabó Attila, az MVM Démász Áramhálózati Kft. déli üzemvezetője felidézte, 100 éve működik a villamosenergia-szolgáltatás, amely mostanra szinte mindenhova eljutott. A cégnek azonban képviselnie kell a fenntarthatóságot is, ennek fontos eleme a madarak védelme.

– Évek óta sok energiát fordítunk arra, hogy a régi hálózatokat madárbaráttá tegyük, az újakat pedig ennek megfelelően alakítsuk ki – hangsúlyozta. 

Fotó: Karnok Csaba

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, az intézmény 1997 óta végez természetvédelmi munkát, azóta a régió legnagyobb állatmentő központjává vált. Így sok áramütött madarat is gyógyítanak.

– Ezen balesetek számát van lehetőség csökkenteni, és vannak is erőfeszítések ebbe az irányba. Ez az újszerű bemutató is ezt illusztrálja – mondta. 

Az MVM és a Szegedi Vadaspark egyébként már évek óta szorosan együttműködik. Az áramszolgáltatótól tavaly például egy digitális röntgenszkennert kapott az intézmény, ami az állatmentő munkához elengedhetetlen. A most átadott hálózatbemutató pedig, amely egy közösen kialakított természetvédelmi célú kiállítás, elsősorban az oktatást szolgálja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában