Szegedi hírek

2023.05.04. 17:12

Autókonvojjal búcsúztak iskolájuktól a Csonkások (Sok-sok kép)

Mintegy 70 járműből álló konvoj állt össze idén a Csonka János Technikum végzőseiből, akik csütörtök délelőtt tartották meg autós ballagásukat. Egy órán keresztül meneteltek a városban, ők így köszöntek el a hagyományos búcsúztatás előtt iskolájuktól.

T. K.

Bár a középiskolai ballagások csak pénteken kezdődnek, a Szegedi SZC Csonka János Technikum már csütörtökön délelőtt megkezdte végzősi búcsúztatását. Az intézményben 2019 óta hagyomány, hogy autós ballagást szerveznek, vagyis az utolsó éves diákok járműves felvonulást tartanak Szegeden. – Ezen az eseményen a képzési palettánk egészét meg tudjuk mutatni, hiszen motorok és autók is vonulnak a konvojban, a rendőri felvezetésnek köszönhetően pedig a rendészet szak is képviselteti magát – mondta el Tóthné Biró Zsuzsanna intézményvezető.

Idén tíz nappali és egy esti képzésen részt vevő osztályt búcsúztatnak, így több mint 200 fiatalnak volt lehetősége részt venni a rendezvényen. De csak azoknak, akik magatartásukkal ezt kiérdemelték. Az intézményvezető elmondta, mostanra annyira népszerű lett az autós ballagás, hogy ez az egyetlen igazi fegyelmező eszköz: ha valakit azzal fenyegetnek meg, hogy ezen nem lehet ott, biztos, hogy összekapja magát.

A felvonuláson 10 motor és 60 autó vonult végig Szegeden. Mindegyik a diákok vagy családjuk tulajdonában van, hiszen a gépjárművekkel foglalkozó szakembereket képző iskolában a diákok többségének leendő szakmája egyben a hobbija is: a régi kocsikat elkérik és azt bütykölgetik saját ízlésük szerint és természetesen hozzá minél előbb jogosítványt is szereznek. Farkas Olivér például egy Trabantot építgetett 4 évig. Az egykor elhanyagolt jármű most a konvoj egyik sztárja volt.

– Tizennégy éves koromban vettem magamnak az egyik rokonomtól. Nagyon szeretem

 – árulta el az ötödéves autószerelő fiatalember. Persze volt olyan is, aki inkább nem beszélt arról, milyen átalakításokat végzett autóján. – Ha elárulnám, elvennék a forgalmimat – kacsintott egy fiatalember. Hogy viccelt vagy komolyan beszélt, ezek után nem firtattuk.
Persze az sem maradt ki a buliból, akinek nem volt saját járműve: többen osztálytársakat is fuvaroztak, így az egy órás városnéző autókázásból igazi közösségi esemény lett. Kedvenceink azonban a szomszédos óvoda kicsinyei voltak: a kerítésre tapadva, hangos ujjongással köszöntöttek minden elinduló járművet. Őket szó szerint és áttételesen is megcsapta a benzin füstje, talán pár év múlva már ők is büszkén dudálnak majd az akkori ballagó konvojban.

 

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában