Hetven éve ballagtak

2023.05.08. 08:40

Újra találkoznak az egykori petőfisek

Hetvenéves osztálytalálkozóra készülnek a volt Petőfi utcai iskola diákjai. A társaság tagjai évről évre összegyűlnek, hogy felidézzék a régi történeteket és átbeszéljék, kinek hogyan fordult az élete.

Majzik Attila

70 éves osztálytalálkozóra készülnek az egykori iskolások. Fotó: Majzik Attila

Alaposan kijutott a történelem viharaiból Licsicsányi Mihály generációjának: az idős szentesi úr a második világháború után kezdte az első osztályt, majd a felekezeti iskolák államosítása után „vezényelték át” 35 másik fiúval együtt a lakóhelyükhöz legközelebbi iskolába. Így született meg a Petőfi utcai általános iskola azon osztálya, amelyik tagjai most 70 éves találkozójukra készülnek.

– Nem volt könnyű időszak, az biztos: olyan dolgokat éltünk át, amik ma már elképzelhetetlenek. Még emlékszem, hogy reggelente mi vittük a fát az iskolába, hogy legyen mivel fűteni – emlékezett vissza Licsicsányi Mihály.

Mint felidézte, a 36 fiú között szövődtek barátságok, köztük olyan is, ami a mai napig tart. 

Fotó: Majzik Attila

– Nem voltam barátkozós típus, de Melkuhn Dezsővel a mai napig nagyon jó barátok maradtunk. Együtt töltöttük a gyerekkorunkat, neki anyja nem volt, nekem apám halt meg. Sokat segítette egymást a két család, az édesapja apám helyett apám volt, neki meg az én édesanyám volt a szeretett személy az életében. A mai napig számíthatunk egymásra, egy őszinte, érző ember – beszélt barátjáról Licsicsányi Mihály.

A 36 fiúból végül egy doktorált, ketten a közgazdasági egyetemen végeztek, lett köztük villamosmérnök, maga pedig pedagógusként végzett, a többiek tisztességes munkásemberként éltek és alapítottak családot. Hozzátette, 1956 komoly hatással volt az osztályukra is: volt, akinek emiatt szóba sem jöhetett az egyetem, nem kapott munkát, de olyan osztálytársai is voltak, akiknek emigrálniuk kellett. 

Fotó: Majzik Attila 

Eleinte ötévente találkoztak, közel tíz éve pedig már minden évben összejönnek volt iskolájuknál. Idén május 27-én találkoznak majd.

– Nagyon jó tanáraink voltak, de nem is az az igazán fontos, amit ott tanultunk, hanem hogy milyen közösségben éltünk. Sajnos már sokan nincsenek közöttünk. Évről évre várjuk a találkozást, az olimpiai tölgy alatt szoktunk összejönni, ott kezdődik a „világmegváltás”. Sok újat már nem lehet mondani, de a régi dolgokat mindig felidézzük – mesélte Licsicsányi Mihály.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában