Csongrád-Csanád vármegye

2023.06.27. 08:20

A diákmunkásoknak is kell adószám

Munkatársunktól

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A nyári munkát vállaló diákokra ugyanolyan adózási szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A munkavállaláshoz nekik is adóazonosító jelre van szükségük, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele, vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudja igényelni.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye. Vagyis havi 499 ezer 952 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Ez az adóalapból levonható kedvezmény 2023-ban havonta maximum 74 ezer 993 forint adómegtakarítást jelent. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, automatikusan figyelembe veszi. A NAV arra is figyelmeztetett, hogy ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. Ha azonban egyszerűsített foglalkoztatásban dolgoznak, akkor nem kötelező a szerződést írni.

A diákoknak mindenképp meg kell kapniuk a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 232 ezer forint. A tanulók szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában