Csongrád-Csanád vármegye

2023.06.19. 10:55

Jönnek a szúnyogirtók

Csongrád-Csanád vármegye szinte összes településén irtják a szúnyogokat a héten. A hirtelen jött meleg kimondottan kedvez csípőszúnyogok fejlődésének, a folyók és tavak mentén, valamint az eső miatt kialakult tenyészőhelyekből szúnyogok milliárdjai keltek ki az elmúlt hetekben.

S. Z.

Lassan elviselhetetlen a szúnyoginvázió, jókor jön az irtás. Fotó: Török János

Összesen 16 ezer 330 hektáron irtják a szakemberek a szúnyogokat a héten Csongrád-Csanád vármegyében – közölte lapunkkal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel elmondta, hogy a vármegye szinte összes települését érinti az irtás, legalábbis ahol vannak folyó-, vagy állóvizek. Ahogy korábban, most is földi, kémiai gyérítés lesz, vagyis lehet számítani esténként olyan autókra, amikről permetet fújnak szét az utcákon. Ilyen kezeléseket kizárólag a települések belterületén végeznek a szakemberek. Minimális mennyiségű rovarirtószert, hektáronként fél liter szúnyogirtó készítményt permeteznek ki a szakemberek. A késő esti és éjszakai munkavégzés, illetve az alacsony dózis miatt a méhek és más nappal aktív beporzó rovarok nem veszélyeztetettek.

A szóvivő hozzátette, hogy tizenhat vármegye 438 településén, összesen 98 ezer hektárnyi területen lesz a héten szúnyoggyérítés. A szúnyogok elleni védekezés érinti a Szigetközt és Dunakanyar településeit, Baját és Mohács térségét, a Tisza-tavi és Sajó menti területeket, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Zala vármegye több települését, Csorna térségét, valamint Pécset és további Baranya vármegyei településeket.

A folyók és a nagyobb állóvizek térségében a katasztrófavédelem április eleje óta folyamatosan gondoskodik a szúnyoglárvák gyérítéséről. A június eleji viharok és villámárvizek miatt milliószámra jöttek létre a szúnyogok kifejlődéséhez optimális állóvizek. Az elaprózott vízfelületeket biológiai módszerrel nem lehet hatékonyan kezelni, és a természetvédelmi területeken is korlátozottak a beavatkozási lehetőségek még a biológiai eljárással is.

A kifejlett szúnyogok ellen kémiai módszerrel, irtószeres permetezéssel lehet védekezni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában