Helyi közélet

2023.06.23. 18:53

Megnyílt a Vinom-Dánom borfesztivál Makón – Galéria

Két évtizednyi szünet után újra borfesztivált tartanak Makó belvárosában. A két napos Makovecz téri rendezvényen 6 borvidék 20 borásza képviselteti magát; a látogatókat színpadi programok és kiskaska-vásár is várja szombat estig.

Szabó Imre

Az első makói borfesztiválon 6 borvidék 20 borászata képviselteti magát. Fotó: Szabó Imre

Szerintem minden esély megvan rá, hogy a makói borfesztivál sikeres legyen

 – mondta az egyik résztvevő borász, Matievics István, aki Szekszárd mellől, Szálkáról érkezett a rendezvényre. Borászata mondhatni kézműves: mindössze 3 hektáron termelnek, mindent maguk csinálnak, mindenre odafigyelnek, kis mennyiségű borral vannak jelen a piacon. Matievics István amúgy nem borász dinasztia leszármazottja – a feleségével együtt egyszerűen kedvet kaptak hozzá 14 esztendeje. Az, hogy jó borokat készítenek, annak is köszönhető, hogy közben a környezetet is óvják.

A nevében szójátékot is rejtő Vinom-Dánom borfesztiválon 6 borvidék összesen 20 borászata képviselteti magát. A látogatókat színpadi programok, egyebek mellett több koncert és tűzsonglőr-bemutató várja, a Hagymatikumhoz vezető sétányon pedig a helyi kézművesek portékáit kínáló kiskaska-vásár. Makó egyébként jelenleg nem bortermelő vidék, de valaha az volt. Hasonló rendezvényt utoljára bő két évtizede rendeztek a Maros-parti városban.

Nagy Gábor, a helyi turisztikai egyesület elnöke, maga is szállásadó arra hívta fel a figyelmet, hogy a fesztivál jótékony célt is szolgál. Az árusok a bevétel egy részét az Angyalsóhaj alapítványnak ajánlották fel és adománygyűjtő dobozokat is kihelyeztek. Az összegyűlt pénzből a 30. születésnapját ünneplő, korai fejlesztéssel foglalkozó Pedagógiai Szakszolgálatot fogják támogatni. Farkas Éva Erzsébet polgármester a fesztivál előtt azt mondta, Makónak fontos, hogy az ide látogató vendégek a Hagymatikum és a Makovecz-örökség mellett szórakoztató programokra is leljenek. Ennek érdekében még az idei szezonban a különböző hétvégi szabadtéri koncertek, zenés-táncos produkciók mellett lesz sör- és hagymafesztivál is. 

Ha a borfesztivál sikeres lesz, hagyománnyá válik

 – ígérte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában