Honvédelem

2023.06.25. 09:30

Sikeresen zárult a szentesi Műszaki Támogató Zászlóalj Tábori Kihelyezés Hete – Fotók

Befejeződött a MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Műszaki Támogató Zászlóaljának 2 héten át tartó Tábori Kihelyezés Hete.

delmagyar.hu

Forrás: Király Róbert fhdgy, Janó Miklós tőrm., Bökény János őrv.

A Mezei Délibáb elnevezésű gyakorlati foglakozáson az általános harcászati kiképzés mellett különösen nagy hangsúlyt fektettek a különböző veszélyhelyzetek – Légi riadó, Vegyi támadás- lereaglálásának gyakorlására. A foglalkozáson beüzemelésre került 6 db víztisztítógép, és több mint 2000 zacskó vizet csomagoltak be katonáink. 

A katasztrófavédelmi feladatok keretében beüzemelték az átemelő szivattyúkat, illetve a homokzsáktöltő berendezés kezelését is gyakorolták. Továbbá folytatták az első héten megkezdett erődítés, álcázás feladatokat és a tüzelőállások kiépítését. Törzskiképzés keretében a zászlóalj és századtörzsek döntéselőkészítés (MDMP) képzést hajtottak végre és fiktív országvédelmi feladat kidolgozása is része is része volt a foglalkozásnak. 
 


A TKH során a kijelölt állomány különféle feladatokat hajtott végre, amelyek során különösen látványos volt a mintegy 650 kilométeres Szentes – Kaposvár – Szentes útvonalon végrehajtott hosszú távú vezetési gyakorlat. A konvojban való mozgásnak és a munkagépek szállításának szemléletes bemutatása a gyakorlat résztvevői és az érdeklődők számára is izgalmas látványt nyújtott. A 28 eszközből álló látványos felvonulás arra is lehetőséget adott, hogy a tábori kihelyezésen részt vevő katonák megmutathassák tudásukat és szaktudásukat a szélesebb közönség előtt is. 

A lőelőkészítő foglalkozás keretében egy fegyver szét-össze szerelési versenyt is rendeztek. Az izgalmas versengés tovább erősítette a résztvevők szakmai készségeit és csapatszellemét.

CZP09 pisztoly kategóriában 
I. helyezett: Lázók Károly törzsőrmester
II. helyezett: Riba Péter őrvezető
III. helyezett: Gyukics Vince zászlós és Bubori Dániel tizedes
CZBREN 2 gépkarabély kategóriában pedig
I. helyezett Lázók Károly törzsőrmester
II. helyezett: Fátyol Dávid közkatona
III. helyezett: Bankóczi János őrvezető és Czina Lukács Bendegúz őrmester állhattak dobogóra. 

A tábori kihelyezés utolsó részeként 1. sz. pisztoly és 1. sz. gépkarabély lövészetet hajtottak végre a résztvevők  Szolnok Bázis lőtéren, emellett 30 fővel géppuska és SZVD alap- és szakalap lőgyakorlat végrehajtására is sor került. Az éleslövészet lehetővé tette a katonáknak, hogy valós környezetben gyakorolják célzó- és lőkészségüket. – közölte a MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred facebook oldala. 

Dr. Szabó István alezredes, zászlóaljparancsnok elmondta, hogy az állomány a feladatokat fegyelmezetten hajtotta végre, az eltervezett kiképzési célokat elérték. A műszaki szakalegységek felkészültek az őszi amerikai-magyar katasztrófavédelmi és a MH Kinizsi Pál 30. páncélozott Gyalogdandárral közös országvédelmi gyakorlat végrehajtására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában