Akár termékek értékesítésében is segíthet a Facebook-csoport

2023.07.29. 14:20

AranyGazdák találkoztak Árpádhalmon

Árpádhalmon rendezték meg szombaton a „Magad Uram” I. AranyGazdák Magyarország Országos Találkozót. A termelői vásárral és aratóbállal sínesített programot két AranyGazda, Erdei Jázmin és Üveges Hajnalka szervezte.

Kovács Erika

Termelői vásárt is rendeztek az árpádhalmi programon. Fotó: Kovács Erika

Üveges Hajnalka nagymágocsi magántanár, emellett hobbi állattartással is foglalkozik, családjának vannak kecskéi, rakcái, szárnyas jószágai is.

Erdei Jázmin hozta létre az AranyGazdák Facebook-csoportot, amelynek jelenleg már csaknem 5000 tagja van. Jázmin egyébként Észak-Magyarországon él. Tavaly nagyon aszályos éve volt a mezőgazdaságnak. Sok helyen elegendő szálastakarmány sem volt a hatalmas szárazság miatt. Ez keltette nagyobb életre az AranyGazdákat. A csoporthoz jómagam egy éve csatlakoztam. 2022-ben nagyon sok segítséget nyújtottak egymásnak a közösségünk tagjai, például Nyugat-Magyarországról összefogással jutott el a széna azokra a területekre, ahol nem volt. Volt, akinek egy sajnálatos tűzeset miatt vesztek oda a bálái. Csoporton belül sikerült megoldanunk, hogy átvészelje ezt a nehéz időszakot

 – mesélte Üveges Hajnalka az AranyGazdákról. Hangsúlyozta, szerencsére idén már más időjárás van, így a célokon is változtattak egy kicsit.

Fotó: Kovács Erika

A fő célunk továbbra is az, hogy egymást segítő közösség legyünk, emellett akár az értékesítés elősegítésében is szerepet játszhat a csoport. Hiszünk abban, hogy ha körzetenként megtalálják egymást a termelők, hosszú távú kapcsolatokat létesíthetnek. A mostani rendezvényt is ez az alapgondolat keltette életre, hogy minél jobban megismerjük egymást személyesen is. A vásározók többsége Békés és Csongrád-Csanád vármegyéből érkezett, de jöttek például a Jászságból és Somogyból is

 – említette meg Üveges Hajnalka, a rendezvény egyik szervezője.

A programra látogatók több előadást is hallhatnak, többek között a génmódosításról, a gyógynövények állattartásban történő felhasználásáról és a permakultúráról is. Szó esik a Leader programról, a Nyitott Porták Hálózatról és a vízgazdálkodási kihívásokról is. Rendhagyó történelemórát is tartanak, lovaglás, íjászat, termelői vásár, lovas kocsikázás, majd élőzenés aratóbállal zárul szombaton este a rendezvény, amelyhez a Róna banda és a Húzós banda biztosította a zenét.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában