Helyi közélet

2023.07.14. 12:28

Rajzanak a keleti rablópillék

Szabó Imre

A rablópille külleme tényleg a darazsakat idézi. Fotó: Forgách Balázs

A fokozottan védett keleti rablópille Magyarországon igen ritka rovarfaj. Elterjedési területének nyugati határa Kelet-Ausztria és Észak-Olaszország, míg északi határa Kelet-Csehország és Észak-Magyarország. A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén a Csanádi pusztákon és a Kígyósi-pusztán is megfigyeltek néhány egyedet – adta hírül honlapján a nemzeti park. Az előbbi területhez tartozó Királyhegyesi-pusztán 2013 óta stabilan jelen van, de örvendetes módon nemrégiben egy eddig nem ismert állományt is észrevettek a szakemberek a Maros-ártér egyik kaszálórétjén. Két területrészen összesen 12 egyedet figyeltek meg, ami arra utal, hogy valószínűleg szép számban vannak jelen. 

A kifejlett lepkék rajzása június-júliusban figyelhető meg. Idén az első példányokat június közepén észlelték. Viszonylag könnyű őket megpillantani, mivel igen látványos, relatíve nagy méretű rovarok: szárnyfesztávolságuk eléri az 5 centimétert, megjelenésük a szitakötőkére emlékeztet. Élénk citromsárga és fekete mintázatúak, ami feltehetőleg a madarak elleni védekezésben segíti őket. Színezetüknek köszönhetően a rovarevő madarak ugyanis könnyen összetéveszthetik őket a darazsakkal, ezért nem csapnak le rájuk.

A keleti rablópillék ragadozó életmódot folytatnak, a náluk kisebb, repülő rovarokra vadásznak. Ebből adódóan nagyon gyors és ügyes röptűek, cikázva suhannak. Megfigyelésükre a kora reggeli, hajnali órák a legalkalmasabbak, olyankor még a fűszálakon pihennek, szárnyaikat harmatcseppek borítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában