Helyi közélet

2023.08.26. 16:55

Baráti főzés, motoros felvonulás és helyi elismerések átadása – Falunap benzingőzben

Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a hétvégén a forráskúti falunapokat. Pénteken baráti főzés, szombaton benzingőz, a helyi elismerések átadása és a szórakozás volt a főszerepben.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Benzingőzbe burkolózott Forráskút szombat délelőtt, amikor a veterán és kevésbé veterán motorosok beröffentették járműveiket. A kétüteműek összetéveszthetetlen hangja és szaga betöltötte a teret. A 72 éves Jójárt János, a Délalföldi Veteránjármű Egyesület képviseletében 62 éves, 250 köbcentis oldalkocsis Simsonjával érkezett. Elárulta, ha messzire megy, utánfutón viszi a motort, de ott már túrázik, nem szokott vele baj lenni. A zsombói Újvári István is különleges járművel érkezett, 1990-es 900 köbcentis négyhenegeres Yamahájához gyárilag szereltek kétüléses oldalkocsit. 

– Belgiumból hozta egy pesti gyerek, tőle vettem – mutatta a büszke tulajdonos, aki most jött haza a Balatonról egy 630 kilométeres motoros túráról. Ilyen messzire azért nem, de a falu körül elvitte szombat délelőtt két alkalmi utasát, akik nagyon ki szerették volna próbálni az oldalkocsis Yamahát, a kübekházi Hannát és a forráskúti Fannit.

A falunapi programsorozat pénteken baráti főzéssel kezdődött, majd a traktorok, autók és motorok felvonulása után kezdődött az ünnepi rész. Délelőtt ünnepi szentmise volt a templomban, amit koszorúzás követett a II. világháború hősi halottainak emlékművénél, majd a falunapot hivatalosan megnyitotta Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, és átadták a falunapi elismeréseket. 

A „Forráskút Községért Érdemérem” kitüntetést Gyurisné Kálmán Jolán a település védőnője kapta a helységben végzett aktív, szorgalmas, a települést szolgáló tevékenysége, valamint a hivatása kapcsán kialakított empátiára alapuló, gondoskodó, egymásra odafigyelő közösség kialakításában végzett kiemelkedő, példaértékű szerepvállalása elismeréséül. A „Köz szolgálatáért” kitüntetést Huszár Antal részére adományozták, aki évtizedek óta a településüzemeltetés legmeghatározóbb mozgatója, alappillére. A színpadon aztán estig nem lesz megállás, egymást váltotják a művészek: a Mulatós Menyecskék, Vincze Lilla és a Soulwave.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában