Algyő

2023.08.30. 12:30

Lakókat cseréltek a bérletidíjmentes fecskelakások

Csak közös költséget és rezsit kell fizetnie azoknak a fiataloknak, akik szerdán költöztek be az önkormányzati tulajdonú fecskelakásokba Algyőn. Már harmadjára cseréltek lakókat az otthonok, amiket egy sikeres pályázat által hozott létre az önkormányzat.

Kiss Anna

Letelt a két év, így új lakók költöztek be szerdán az önkormányzati tulajdonú fecskelakásokba. Fotó: Gémes Sándor

Szerdán új lakók költöztek azokba a lakásokba, amelyeket még 2019-ben alakított ki az algyői önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően az egykori zöld iskola épületében. Az önkormányzat által fecskelakásként emlegetett otthonokba a pályázat feltételei szerint két évre költözhetnek be 18 és 35 év közötti fiatalok. Molnár Áron polgármester a kulcsok ünnepélyes átadásán közölte, ez már a harmadik ciklus, most 11 lakás cserélt gazdát a 13-ból, kettőbe pedig időközben költöztek új lakók.

Beszámolt arról is, hogy felhívást tettek közzé, így tudtak jelentkezni a fiatalok a bérletidíjmentes lakásokra. Elmondta, előnyt jelentett az algyőiség, valamint az, ha valaki részt vett a 2019-ben indult projekt másik részében, vagyis a különböző képzések valamelyikén jelen volt. A beköltözésnek már nem feltétele a képzésen való részvétel, mivel azok lezárultak, ugyanakkor minden nyertes pályázónak 50 órás közösségi szolgálatot szükséges teljesítenie. Vagyis olyan feladatot kell végezniük, amely az algyői közösséget szolgálja, ezáltal pedig még inkább községben élő közösség részeivé tudnak válni.

A frissen beköltözők között ugyanis vannak olyan fiatalok, akik nem helyiek. Ilyen például a 11-es számú fecskelakás egyik lakója, Braun Rebeka, aki Szegedről költözött most Algyőre párjával, Antal Dániellel, aki ugyan algyői származású, de körülbelül 12 éves korában Szegedre költözött családjával. Lapunknak elmondták, nagyon örülnek a lehetőségnek, hiszen tetszik nekik a község és a közösség, az pedig nagy segítség számukra, hogy csak rezsit és közös költséget kell fizetniük. A közösségi szolgálat sincs ellenükre, úgy vélik, egyáltalán nem nagy ördöngősség az.

A Délmagyarország kérdésére Molnár Áron polgármester elárulta, minden ki- és beköltözés között felújítást, tisztasági festést végeznek a fecskelakásokban saját forrásból, valamint most páramentesítővel is ellátták az otthonokat, miután korábban néhány lakásban penész jelentkezett, így szeretnék megfékezni azt. A polgármester az átadókor azt kérte a lakóktól, hogy azonnal jelezzék, ha penészedést tapasztalnak. Megjegyezte, előfordul, hogy eszközcserére is szükség szokott lenni a költözésekkor, mivel például a hűtő, a tűzhely, az ágyrács és az ágykeret is a lakásokhoz tartozik, tehát önkormányzati tulajdon.

A településvezető úgy véli, akár egyedül, akár párban költözik be valaki a lakásokba, a program löketet ad ahhoz, hogy a fiatalok helyben maradjanak, vagy a későbbiekben is Algyőt válasszák otthonuknak, mert megtalálják itt a számításaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában