Számoljon velünk, hogy lakásvásárlásnál ne érje hideg zuhany

2023.08.19. 08:40

Milliókba kerülhet, ha ezekről nem tud

Egy 30 millió forintos lakásnál akár másfél-kétmillió forintra is rúghatnak az adásvétel költségei. Ha a vevő semmilyen kedvezményt nem tud igénybe venni, akkor csak az adóhivatalnak fizetendő vagyonszerzési illeték 1,2 millió forint, de a hitelfelvételnek vagy az adásvételi szerződés elkészítésének is további százezrekre rúgó költségei vannak.

Jeszenszky Zoltán

Nemcsak a vételárral, a szerződéskötés vagy a hitelfelvétel költségével is kalkulálni kell lakásvásárláskor. fotó: Shutterstock

Könnyen rémálommá válhat az álomotthon, ha nem számol az adásvétel költségeivel. Egy 30 millió forintos lakás után még további súlyos százezreket, akár milliókat kell fizetni, hiszen az ingatlanpiacon minden pénzbe kerül, még a hitelfelvétel is. Lássuk a részleteket!

 Lakásvásárlásnál ügyvédi vagy közjegyzői közreműködéssel lehet adásvételi szerződét kötni. Ennek díja van, ami Szegeden általában a vételár fél és egy százaléka között ingadozik, attól is függően, hogy mennyire bonyolult az ügylet 

– mondta lapunknak Bátyiné Mester Zsuzsanna szegedi ingatlanközvetítő. Az elkészült szerződést a földhivatalban kell benyújtani, ami szintén pénzbe kerül: alapesetben 6600 forint az eljárási díj, sürgős esetben további tízezer forinttal lesz könnyebb a pénztárcánk.

Drága illeték

Mindez azonban csak aprópénz a vagyonszerzési illetékhez képest. Egy ingatlan eladása után a régi tulajdonosnak adóznia kell, az újnak pedig illetéket fizetni. Ez alapesetben a vételár négy százaléka, példánknál maradva, ez a 30 millió forintos lakás esetében 1,2 millió forintot jelent, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számlájára kell befizetnie a vásárlónak. Persze, vannak kivételek.

Az illetékkedvezményeket csak és kizárólag olyan ingatlanjogi besorolású ingatlannál lehet igénybe venni, ami lakáscélú ingatlan: lakás, vagy úgynevezett kivett lakóház, udvar besorolású ingatlan. Az illetékkedvezmény nem vonatkozik szántóra, tanyára, üdülőre, erdőre, garázsra, csak és kizárólag lakásra, valamint a kivett lakóház, udvar besorolású ingatlanokra

 – hangsúlyozta Bátyiné Mester Zsuzsanna.

Vannak kivételek

Kedvezményre jogosultak azok a 35 évesnél fiatalabb vevők, akik életük első lakását vásárolják meg. Nekik a vételár négy százaléka helyett csak kettőt kell fizetniük, feltéve, ha az ingatlan összértéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Más kérdés, hogy Szegeden vagy a nagyvárosokban már régóta nem lehet 15 millió forintnál olcsóbb lakást találni.

Annak, aki csokkal, Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel vásárol lakást, az ingatlan vételárától függetlenül december végéig biztosan nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnie. Ugyancsak illetékmentes, ha szülő gyermekének, nagyszülő unokájának, vagy testvér testvérnek ajándékoz lakást.

A jog ismeri a cserepótló vétel fogalmát is. Ha valaki a lakásvásárlást megelőző három évben eladott egy ingatlant, akkor értékesített és az újonnan vásárolt lakás ára közötti különbség után kell illetéket fizetnie. Hogy egyértelmű legyen: ha 2021-ben 20 millióért eladott egy régi lakást, most pedig 30 millióért vásárol egyet, akkor a 10 milliós különbözetre vetik ki az illetéket.

 Ha a régi lakást még nem sikerült eladni, de az újat már megvásárolta a vevő, akkor jelezheti az adóhivatalnak, hogy árulja a régit, így az eladásig – de maximum egy évig – nem kell neki vagyonszerzési illetéket fizetni 

– tette hozzá Meszlényi Tamás, az OpenHouse szegedi irodavezetője. 

Drága hitelem

Persze sokan nem készpénzre, hanem hitelre vásárolnak az ingatlanpiacon, ami szintén komoly költségekkel jár. Általában a következő díjakkal számolnak a bankok: a tulajdoni lap lekérése 1–3 ezer forintba kerül, a térképmásolat családi ház esetében 30 ezer forint, az értékbecslési díj 40-50 ezer forint, a közjegyzői szerződéskötési díj a hitel összegének 0,25-0,5 százaléka, a földhivatali díj 12600 forint, a folyósítási jutalék pedig a hitelösszeg 1 százaléka. További költséget jelent, hogy egyre több pénzintézet élet- és lakásbiztosításhoz köti a hitelezést. Viszont a bankok ajánlatai között is érdemes keresni az akciókat, mert a díjak egyrészét elengedhetik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában