A páratlan vásárhelyi hímzést népszerűsítik

2023.08.17. 13:57

Mindenkit vár a Kossuth téri hímzőpont

A Kossuth téri harang melletti várja a Hódfó Hímzőműhelye az érdeklődőket egészen augusztus 20-ig. A vásárhelyi hímzés alapjaival ismertetik meg az érdeklődőket.

Tábori Szilvia

Vasárnapig minden nap 16-tól 19 óráig várják az érdeklődőket a Kossuth téren. Fotó: Tábori Szilvia

Varga Éva minden egyes nap kijár a vásárhelyi főtér harangja melletti standhoz, ahol hímző asszonyok szorgoskodnak. Régi vágya, hogy édesanyja félbehagyott terítőit befejezhesse, ezért szeretné elsajátítani ezt a különleges és nehéznek tűnő technikát. A Szent István Napok és XVII. Borfesztivál idején, augusztus 20-ig minden nap 16 és 19 óra között van is erre lehetőség a Kossuth téren. Néhányan csak nézelődnek a Hódfó standjánál, mások viszont a Hódmezővásárhely örökségeként számon tartott, páratlan motívumokban gazdag alapokat tanulják ott. Fodor Györgyi, a Hódfó Hímzőműhelyének vezetője elmondta: a fortélyos kézimunka alapjaival ismertetik meg mindazokat, akik felkeresik őket. Mindjárt az öltés különleges, hiszen csakis az óramutató járásával ellenkező irányba lehet haladni. Öltéstechnikája a hamis lapos, a hamis csavart, szár- vagy kalászöltés.  
Csodálatos művészetnek tartja a vásárhelyi hímzést Kun Ágnes, aki mindig szerette volna kipróbálni, ám egészen eddig nem került olyan helyzetbe, hogy megismerje az alapokat. A Kossuth téri standnál könyvjelzőt hímez éppen, kezdeti próbálkozása a mostani. 

Segítség nélkül nehéz lenne megtanulni, kell az útmutatás, némi bátorság, kitartás és szorgalmas otthoni gyakorlás

 - hangsúlyozta Fodor Györgyi. Hozzátette még: előzetes időpont-egyeztetéssel a Hódfó Hímzőműhelyében ugyancsak várják az érdeklődőket munkaidőben. Szívesen foglalkoznak mindenkivel, hiszen fontos, hogy tovább tudjon élni ez a páratlan örökség. Külön öröm, hogy a Kossuth téri standjuknál minden korosztály megfordul; egy hatéves kisfiú először édesanyjával, majd nagymamájával tért vissza érdeklődve hozzájuk. De ott jártak az orosházi hímzők, de sokan mások, köztük olyanok is, akik még soha egyetlen öltést sem tettek.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában