Több mint 3000 vásárhelyi férfi, férj, apa, nagyapa adta életét az I. világháborúban a hazáért

2023.08.16. 08:40

Rá szabad-e lépni a hősi halottak névsorára?

Rá szabad-e lépni Hódmezővásárhelyen az első világháborúban elesett hősök nevét megörökítő acéllemezre a Kossuth téren? Ezt olvasónk kérdezte, akit zavar, hogy vannak, akik átjárnak a névsoron. Olvasónkat sérti ez, ott található az ő dédapja neve is.

Kovács Erika

Van, aki rálép, van, aki kikerüli, Cirmi aludt egyet az emlékművön. Fotó: Kovács Erika

Az I. világháború centenáriumi évfordulójára az akkori önkormányzat úgy döntött, megörökítteti a Nagy Háborúban elesett, mintegy 3000 vásárhelyi hős névsorát. A Kossuth tér térszerkezetének síkjában 1 centiméter vastag acéllemezekbe vágták lézerrel a hősi halottak neveit, amiket a Mária Terézia rend lovagkeresztjével választottak el. Alulról LED-es világítást is kapott az emlékmű, így az esti órákban is olvashatóak a hősök nevei.

Az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, 32 pályázó közül a szombathelyi Szilágyi Balázs tervét valósította meg.

A lakosságszámhoz képest Hódmezővásárhelyről és az alföldi tanyavilágból sokkal nagyobb arányban vittek el katonákat, mint az ország vagy a monarchia egyéb területeiről. Így nem véletlen, hogy a városban több mint 3000 férfi, férj, apa, nagyapa adta életét a hazáért.

– olvasható a Vásárhelyi hősök emlékoldalán, ahol bárki megnézheti, hogy nagyapja, dédapja, ükapja és minden hősi halált halt vásárhelyi katona hány évig harcolt az I. világháborúban, hol esett el, mikor született, milyen foglalkozást űzött a bevonulás előtt, ki volt a felesége.

Fotó: Kovács Erika

Lapunkhoz fordult olvasónkat kegyeleti okokból zavarja, hogy vannak, akik rálépnek a járósíkban elhelyezett névsorra. Ha valaki néhány percig figyeli az emlékművet, valóban kettősség tapasztalható. Vannak, akik rálépnek, mások pedig kikerülik az acéllemezen lévő hősi halotti névsort.

Kószó Pétert kérdeztük, aki az emlékmű készítésekor Hódmezővásárhely alpolgármestere és az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke volt, hogy a készítéskor mi volt az elgondolás, rá szabad-e lépni a névsorra?

Úgy készült az emlékmű, hogy elbírja az emberek súlyát, biztonságos, nem fog leszakadni. Én ugyan nem lépek rá, de senkit nem ítélek el, aki rámegy, ez nem olyan nagy probléma. Az lenne a nagy baj, ha elfelejtenénk a hősi halottainkat. Hogy ez ne legyen így, ebben segít a Kossuth téri névsor

 – foglalt állást Kószó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában